Nu de zetels in de Tweede Kamer opnieuw verdeeld zijn, geven we graag een paar punten ter overweging bij de vorming van een nieuw kabinet en het werk in de kamer.
Ze zijn gebaseerd op de partijprogramma’s (wat partijen willen) en ervaring uit het werkveld rond maatschappelijke voorzieningen en vastgoed.
1. Vertaal beleid naar ruimte
Vertaal niet alleen wonen, maar ook sociaal-economische doelen naar ruimte en vastgoedoplossingen. Beleid rond goed onderwijs en goede buurt- en wijkvoorzieningen, iets wat alle politieke partijen willen, hebben ook een ruimtelijke component. Denk aan dicht bij huis, voldoende publieke ruimte, kleinere klassen, combinatie van functies en gezond binnenklimaat.
Meer informatie:
- Agenda maatschappelijk vastgoed 2021
- PvE scholen moet echt anders (lessen uit corona)
- Overal een sterke bieb
2. Ontschot het stelsel
Maak een plan om belemmeringen weg te nemen als gevolg zijn sectorale regelgeving. Zoek naar een betere verdeling van verantwoordelijkheden, wetten en financiering. Dit is vooral van belang rond onderwijshuisvesting en voor een efficienter en multifunctioneler gebruik van gebouwen met een maatschappelijke functie.
Meer informatie:
-
Sectorale regels belemmering voor multifunctioneel gebruik
3. Schrap en voorkom belemmerende regels
Schrap de regels die een kosteneffectieve portefeuille-aanpak in de weg staan. Te denken valt bijvoorbeeld aan de labelplicht en de verplichte maatregelen in het kader van de Wet Milieubeheer, maar ook aan losse (subsidie) maatregelen rond ventilatie en zonnepanelen op alle scholen. Die doorkruisen en belemmeren soms een meer integrale en structurele aanpak. Stuur op doelen en echte prestaties. Laat ruimte aan het werkveld te bedenken hoe ze dat het slimst kunnen doen.
Meer informatie:
- Informatieplicht Wet milieubeheer te generiek
- Bestuurders ondersteunen voorstel openbaar maken energiegebruik
- Sturen op basis van feiten (wethouder)
- Monitor in ontwikkeling (Rijksvastgoedbedrijf)
- Dashboard helpt bij verduurzaming
4. Stel een investeringsagenda op
Open deur; maar zorg linksom of rechtsom voor voldoende structurele middelen om de doelen te halen. Incidentele subsidies zijn leuk, maar er is structureel meer geld nodig om het maatschappelijk vastgoed in stand te houden en de kwaliteit te verbeteren.
Meer informatie:
- Investeringsagenda maatschappelijke voorzieningen nodig
- Investeringsagenda verduurzaming maatschappelijk vastgoed nodig
- Geen geld voor uitvoering klimaatakkoord
- Geen geld voor co-financiering SUVIS
- Verduurzamen kost € 42 miljard.
Meedoen?Dat kan! Samen zoeken we naar een goede verbinding tussen beleid en uitvoering; ieder vanuit zijn eigen rol. Denk, leer en doe ook mee; liefst als partner. Samen komen we beter vooruit.
Heb je meer, andere of betere punten? Breng ze in via onderstaande reactieknop (niet vergeten te saven).
|
Meer informatie
- Informatie: Dossier formatie - SCP, april 2021
- Bericht: Analyse partijprogramma’s en aanvullende informatie van diverse partijen - Bouwstenen, maart 2021
- Document: Punten voor de Klimaattafel - Bouwstenen, december 2020