aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

Niet goed uitgelijnd

Marc van LeentDe gedroomde eigenaar van een MFA of IKC bestaat niet. Betrokkenen hebben verschillende belangen die niet goed zijn uitgelijnd.

 

Dat is de conclusie uit een gesprek met een school (Innoord), gemeente (Veenendaal) en private belegger (Bijzondere plekken). Ze bespraken de vraag wie de gedroomde eigenaar is van een multifunctionele accommodatie (MFA) of Integraal Kindcentrum (IKC) als het gaat om het primaire proces, het delen van ruimte, het onderhoud, vaart in de energietransitie en risico, leegstand en waardeontwikkeling.

 

Het probleem zit hem in de wettelijk kader waarbinnen partijen moeten opereren, de ingewikkelde onderlinge verhoudingen en de opdracht van verschillende gemeentelijke afdelingen. 

Exotisch niemandsland 

Marc van Leent: “Terwijl in alle sectoren helder is wat de huurder en de verhuurder doen, is er op het gebied van onderwijshuisvesting sprake van een soort exotisch landschap; een stukje buitenland in de vastgoedwereld. Daardoor is het lastig publieke en private activiteiten te combineren, terwijl dat juist een MFA’s en IKC’s aantrekkelijk maakt.” De beste eigenaar is een investeerder die niet het onderste uit de kan wil hebben en zorgt voor verbinding tussen de gebruikers. “Dat kan ook een private partij zijn”, aldus Marc. 

Verdienmodel

Peter Meijboom van Innoord: “In Amsterdam hanteert vastgoed een verdienmodel terwijl onderwijs, jeugd en zorg de belangen van de leerlingen, leerkrachten en andere onderwijsprofessionals centraal stelt. Dat is niet goed uitgelijnd.” Hij luistert met grote interesse naar de aanpak van Veenendaal, die volgens Gerard van Leeuwen ook niet happig is om eigenaar van een MFA te worden vanwege de verschillende belangen van gebruikers en de risico’s die de gemeente als eigenaar loopt.

Puzzel om op te lossen

Veel scholen en gemeenten willen graag IKC’s. Recent hebben wethouders hierover nog een handreiking uitgebracht. Het onderdeel rond huisvesting en vastgoed is in deze handreiking nauwelijks uitgewerkt. Er valt dus nog een puzzel op te lossen.

Nieuwbouw is een geschikt moment om de belangen, het eigendom en het beheer zo te organiseren, dat de verschillende partijen zonder al te veel gedoe kunnen doen waar ze goed in zijn. Betere wetgeving kan daarbij helpen.

 

 

Meedoen?

Dan kan! Zoek in netwerkverband mee naar slimme oplossingen en mooie combinaties, bijvoorbeeld in het netwerk Samen onder één dak.

Meer informatie

Snel naar

Partner worden?

Corona

Enquête

Verduurzaming van vastgoed tijdens de coronacrisis...

Partners