Begroten en verantwoorden
Over het maatschappelijk vastgoed wordt in verschillende beleidsprogramma's gerapporteerd. Een goed en compleet beeld over de aard, omvang en kwaliteit van dit vastgoed en de kosten en baten die hiermee zijn gemoeid ontbreekt vaak. Dit terwijl dit het gemeentelijk vastgoed vaak een aanzienlijk deel van de gemeentelijke begroting inneemt en er ook nog een flinke investeringsopgave ligt, met name op het gebied van duurzaamheid. Een goede begroting biedt niet alleen inzicht maar helpt ook de uitvoering vooruit. Het maakt het mogelijk meer programmatisch te werken en op zoek te gaan naar de meest kosteneffectieve maatregelen om de beleidsdoelen te halen.
Zicht en regie op vastgoedHet doel van dit ontwikkelprogramma is tweeledig:
|
Image
|
Wat hebben we al gedaan?In 2021 hebben we met een kernteam een aanzet gemaakt voor een notitie voor de Commissie BBV en zijn we hierover met hen in gesprek gegaan. Ook hebben we onderzoek gedaan naar vastgoed in de gemeentebegroting en een voorzet voor verbetering gemaakt. In 2022 zijn we met een aantal gemeenten aan de slag gegaan met de voorgestelde indeling voor de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen. Ook hebben we onderzocht hoe structureel en incidenteel geld vanuit het Rijk snel (zonder rompslomp) integraal en programmatisch kan worden besteed en verantwoord. Tijdens het VNG-congres over gemeentefinanciën hebben we daarover een sessie verzorgd. In 2023 hebben we onderzoek gedaan naar de benodigde en hoogte van de vervangingsinvesteringen voor scholen op basis van landelijke kentallen en openbare bronnen en dit met 5 gemeenten vertaald naar hun eigen situatie. In 2024 hebben we samen met Baker Tilly een "Handreiking paragraaf kapitaalgoederen, begroten en verantwoorden gemeentelijke gebouwen" gemaakt aan de hand waarvan gemeenten goed zicht kunnen geven op de portefeuille, de kosten en baten van het vastgoed en de verantwoording op duurzaamheid. |
Jaarlijkse verkiezingen beste gemeentebegroting
Sinds 2021 doen we onderzoek naar vastgoed in de gemeentebegroting. Vanaf 2022 doen we dat met een echte jury en een prijs. De jury bestaat onder andere uit Antine van de Groep, registeraccountant bij Eshuis en Marcel van Gooswinkel, gemeenteraadslid in Houten. En we hebben een vacature voor een jurylid vanuit gemeentelijk vastgoed. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag.
Doel en activiteiten 2025In 2025 willen we de voorstellen uit de handreiking in praktijk brengen. We
|
Image
|
Met wie doen we het?
We doen dit ontwikkelwerk samen met:
- het Bouwstenen-netwerken Financiële experts, Verduurzamen, Chefs Vastgoed en Vastgoedmanagement
- Bouwstenen-partners in de accountancy (Eshuis en Baker Tilly) en verduurzaming.
- de Vereniging van Nederlandse Gemeenten
- een aantal leden van de Commissie BBV en de Nederlandse Beroepsvereniging Accountants (NBA).
Meedoen?Heel mooi.
|
|
Meer informatie
- Handreiking paragraaf kapitaalgoederen, Begroten en verantwoorden gemeentelijke gebouwen
- Webinfo: Begroten en verantwoorden