LinkedInYouTubeTwitter

PvE scholen moet echt anders

De Programma’s van Eisen voor nieuwe scholen moet echt anders. Sonja Pool van De Haagse Scholen laat dat zien aan de hand van lessen uit de (corona) praktijk.  

 

De luchtkwaliteit in scholen is al jaren een probleem. Landelijke programma’s om dit met meer installaties op te lossen hebben tot nu toe niet geleid tot voldoende resultaat. Vaak wel tot een hogere energierekening en een flink ruimtebeslag.

Aandacht voor ventilatie

Door corona krijgt de ventilatie op scholen opnieuw aandacht en is er ook weer een subsidieregeling open gesteld om de ventilatie op scholen te verbeteren. Maar corona is niet alleen een ventilatieprobleem. Er zijn meer zaken die om aandacht vragen voor een gezonde leeromgeving.

Lessen uit corona

In bijgaand filmpje (6 minuten) legt Sonja Pool, projectleider nieuwbouw en renovatie, bij De Haagse Scholen, uit wat er in haar optiek anders moet in de Programma’s van Eisen voor nieuwe scholen. Haar oproep wordt breed gedragen bij zowel gemeenten als scholen, blijkt tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 3 december 2020.

 

Verkeerde bezuiniging

Sonja Pool: “Ik vind dat je eerst moet beginnen om bouwkundig goed te bouwen, voor je aan de slag gaat met installaties. Waar ik bij nieuwbouw tegenaan loop is dat je vanwege de beschikbare budgetten moet bezuinigen op zaken waar je juist niet op wilt bezuinigen.” Om besmettingsgevaar te beperken, wat ook relevant is voor een gewone griep, moet ook gekeken worden naar gangen, deuren, plafond- en bouwhoogtes en naar de omvang van de klassen. 

Forse investering nodig

"Corona kan aanleiding zijn weer eens opnieuw te kijken hoe we in Nederland scholen bouwen", zegt Sonja Pool. En dat vinden veel kinderen, ouders, scholen en gemeenten met haar. Voor gezonde en duurzame scholen is een forse investering nodig.  

 

 

Meedoen?

Dat kan. Word partner van Bouwstenen en werk met ons aan betere PvE’s en bijpassende bekostiging via het netwerk onderwijs (scholen) en onderwijshuisvesting (gemeenten). Informeer naar de mogelijkheden via 033-2584337.

 

Meer informatie

Helemaal mee eens. Er wordt zelfs binnen de planteams gemopperd als we weer een grote technische ruimte nodig hebben. Maar zoals Sonja al aangeeft is het dak er voor de zonnepanelen, het liefst in combinatie met een sedumdak. Voor de levensduur van de installatie en het uitvoeren van het onderhoud is een binnenopstelling ook beter. Dus er zal meer naar de TCO gekeken moeten worden.

Permalink

Als antwoord op door Anko Kuyt (niet gecontroleerd)

Helemaal mee eens! Met de warmere zomers bespaard een binnen opstelling ook op koeling of voorkomt onnodige opwarming. En het wordt nu echt tijd dat alle daken vol gaan met PV.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.