LinkedInYouTubeTwitter

Slim investeren in voorzieningen

Els BoerhofEr is een flinke investering nodig om de voorzieningen in buurten en wijken op peil te houden. Paul Depla en Els Boerhof geven tips hoe dit slim te doen.

Ze komen uit verschillende werelden en ontmoette elkaar tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag van Bouwstenen op 3 december 2020. Wie dat event gemist heeft kan het gesprek (32 minuten) alsnog bekijken.

Agenda van de stad met scharrelruimte 

Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van het G40-stedennetwerk maakt een mooie verbinding tussen de agenda van de stad en maatschappelijk vastgoed. Onderwerpen als corona, de gedeelde stad en scharrelruimte passeren de revue. Ook veel tips en aandachtspunten rond grond, ruimtelijke ordening en vastgoed.

Arme mensen betalen teveel

Els Boerhof heeft een netwerk van sociale investeerders om zich heen verzameld (Goodwell Investments) en legt uit hoe zij werken. Ze praat over rendement in termen van geld, banen, salaris en goedkopere producten en diensten die nodig zijn omdat arme mensen altijd teveel betalen.

Paul Depla

Stabiel en toch flexibel

Samen komen Paul en Els tot de conclusie dat overheid en private partijen elkaar goed kunnen versterken als het gaat om investeren in de publieke zaak. Daarvoor is enerzijds langdurig commitment en stabiele financiering nodig en anderzijds de flexibiliteit in te kunnen spelen op de dagelijkse vraagstukken.

Investeringsagenda 

Verkoop van maatschappelijk vastgoed als bezuidingingsmaatregel moet worden voorkomen. Er is juist een flinke investeringsagenda nodig om de voorzieningen en de leefbaarheid in buurten en wijken op peil te houden. Dat is niet alleen de wens van lokale bestuurders, maar ook van veel landelijke politieke partijen.

Geen weggegooid geld

Investeren in scholen en ander maatschappelijk vastgoed levert banen op en het kapitaal blijft in de publieke sector. Daarbij kunnen met een extra investering ook andere beleiddoelen worden gerealiseerd zoals beter onderwijs, meer bewegen, minder ziekteverzuim, energiebesparing en een duurzamere gebouwenvoorraad. 

Politiek hoeft geen probleem te zijn

Dat niet elke investering leidt tot het gewenste maatschappelijk rendement is in een politieke omgeving lastig te verkopen. Als je open bent in je risico’s, transparant, tegen kritiek kan en wilt leren van anderen is het zeker wel mogelijk, maken zowel Els als Paul duidelijk. En ook als het niet lukt de maatschappelijke doelen te halen hebben we altijd het gebouw nog. Ook dat heeft waarde.  

 

 

Meedoen?

Dat kan! Verbinden van de agenda van dorp en stad en het maatschappelijk vastgoed is een van de punten op de Agenda Maatschappelijk Vastgoed.

 

Fijn als u ook uw visie en ervaring deelt via onderstaande reactieknop (niet vergeten de saven). 

 

En als u bij het netwerk wilt aansluiten horen we dat ook graag. Zie hier de irnformatie over het partnership en/of neem contact met ons op. 

 

 

Meer informatie

Aanleiding van het gesprek was de Bouwstenen-publicatie Vastgoedinvesteringen met impact (Bouwstenen, 2020). Lees ook de Bouwstenen-berichten over:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.