Veel gemeenten worstelen met de vraag of zij huurkorting moeten geven aan commerciële huurders. De rek is er uit en de verliezen lopen op.
Omdat gemeenten zelf ook in zwaar weer verkeren, geven ze liever uitstel van betaling, dan huurkorting. Veel huurders betalen een kostprijshuur. Korting leidt dan direct tot verlies.
Steeds langer uitstel
Om dit verlies nog niet te hoeven nemen hebben gemeenten de betalingstermijnen voor (commerciële) verhuur de afgelopen maanden steeds opgeschoven; van april, naar juli en oktober 2020 en verder door naar april en juli 2021. Ook hebben ze de betalingsregeling opgerekt; soms wel tot 36 maanden nadat voor het laatst uitstel is gegeven.
Vergaande generieke regeling
Inmiddels hebben de rechtbanken van Den Haag, Arnhem en Gelderland zich over huur voor commerciële huurders in tijden van corona uitgesproken. De gemeente Maastricht heeft deze uitspraken vertaald in een generieke regeling voor al haar commerciële huurders die door overheidsmaatregelen (geheel of gedeeltelijke sluiting) in het gehuurde zijn getroffen; inclusief voor de verbonden partijen waar de gemeente een meerderheidsbelang heeft. Zij krijgen onder bepaalde voorwaarden met terugwerkende kracht een huurkorting en dat heeft behoorlijk wat consequenties.
Liever maatwerk
Ook de gemeente Alphen aan de Rijn heeft een generieke regeling voor commerciële huurders. De korting in 2020 was 25% (inmiddels verhoogd naar 30%) onder voorwaarden dat sprake is van een omzetdaling van tenminste 30%. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben een vergelijkbare regeling voor huurkorting aan commerciele huurders.
Andere gemeenten kiezen liever voor maatwerk. Dat geldt bijvoorbeeld voor Arnhem, Deventer en Zoetermeer. Daar wordt met organisaties die dreigen om te vallen een specifieke regeling getroffen of wordt heel specifiek gekeken naar de oorzaak van de omzetdaling en de tegemoetkomingen die de organisatie al vanuit het rijk kan of heeft ontvangen.
Horecaconvenant
Ook zijn er gemeenten, zoals Breda, Zwolle en Tilburg, die meedoen met een horeca-convenant. In de maanden dat de horeca gesloten moest zijn, wordt de huur 50:50 gedeeld. Als er ook een brouwer in het spel is betaalt die ook mee (ieder een derde).
Veel werk, grote verliespost
Zowel uitstel als kwijtschelding van huur levert veel extra werk op, bijvoorbeeld voor het verwerken van de aanvragen en de controle op de cijfers. Omdat bij uitstel van betaling nog niet bekend is hoe groot de precieze schade zal zijn, wordt er geld gereserveerd voor dubieuze debiteuren. Dat bedrag loopt flink op. Daarbij kost de kwijtschelding van huur gemeenten miljoenen euro’s; een verlies dat ze komende periode bovenop de andere tekorten moeten zien weg te werken.
Meedoen?Dat kan! Word partner en sluit je aan bij één van de netwerken. Neem voor meer informatie contact op via nieuws@bouwstenen.nl of bel naar 033-2584337. |
Meer informatie
- Huur in tijden van corona:
- Maastricht: Collegevoorstel en Raadsinformatiebrief (april 2021)
- Arnhem: Raadsinformatiebrief (april 2021)
- Eindhoven: Raadsbrief met update over huur in tijden van corona (februari 2021)
- Helmond: Huurkorting (website gemeente)
- Zoetermeer: Huurcompensatie en/of steun (website gemeente)
- Gouda; Huurkortingen (website gemeente)
- Utrecht: Raadsbrief, toelichting en brief voor huurders (juli 2020)
- Alphen aan de Rijn; Besluit Huurkorting met bijlage (maart 2021)
- Amsterdam en Rotterdam: Huurkorting (website gemeente.nu)
- Horeca convenant
- Bouwstenen-berichten
- Rechters over verhuur - Bouwstenen, 7 april 2021
- Huur: uitstel of kwijtschelding - Bouwstenen, 5 augustus 2020
- Meer informatie:
- Modelbrief Huuraanpassing corona - KHN, maart 2021
- Huur extra ruimte voor onderwijs (min OCW, VNG, PO raad)
- Coronapagina - Bouwstenen