2204 Samen met de markt
Op 1 april 2022 komen Dennis Damink, Alex Hesling en Rob Wouters vanuit Tilburg, Eindhoven en Den Bosch door de sneeuw (geen grap) naar Amersfoort voor een actualiteitencollege over samenwerking met de markt. Dennis blikt terug op de aanleiding van deze bijeenkomst en leidt het college in.
Harde afspraken, zachte omgangsvormen
Alex vertelt hoe ze in Eindhoven met een aantal vaste partners in een consortium (!mpuls) samenwerken. Hard zijn de afspraken in het contract. In 10 jaar wordt er voor € 58 miljoen aan werk uitgevoerd aan de hand van duidelijke KPI’s die goed worden gemonitord (dashboard - zie sheet.) In de uitvoering wordt steeds gezocht naar de beste oplossing en wie dat kan doen (zacht). Als die gevonden zijn worden weer harde afspraken gemaakt in een uitvoeringsovereenkomst.
De aanbestedingsregels bieden ruimte om dit zo in te richten, maar om er gebruik van te kunnen maken moet de lokale politiek en de afdeling inkoop wel willen meewerken.
Alex vertelt trots dat de duurzaamheidsambities ruimschoots worden gehaald.
In tranches ingedeeld
In Den Bosch en Tilburg hebben ze de uitvoering anders ingericht, vertelt Rob. Niet in een vast consortium, maar dicht op de eigen organisatie, verdeeld in tranches en groepen panden. Een gigantische opgave, waarbij de 300 gebouwen uiteraard enorm in kwaliteit wisselen.
Rob: “We moeten af van het idee dat opdrachtgevers het zo goed moeten voorbereiden dat alles in kannen en kruiken klaar ligt. Het is beter de markt te bevragen en het samen te doen. Vervolgens kan je gedurende het proces bijsturen. Dit vraagt oplettendheid en scherpte. Maar dan krijg je ook een betrouwbaar resultaat.”
Het proces is vooral gericht op leren, verbeteren en samenwerken. Vertrouwen is enorm belangrijk. En goede prestaties worden hier beloond met vervolgopdrachten.
Rob deelt zijn drie belangrijkste tips in de presentatie.
Niet naar de Bahama’s
Wat blijft hangen is de opmerking van Alex dat de gemeente tijdens de rit niet naar de Bahama’s kan. De aanpak in deze drie gemeenten vraagt van zowel de gemeente als marktpartijen intensieve betrokkenheid en flexibiliteit tijdens het hele proces. "En dat is niet erg want dat samen zoeken leidt tot betere prestaties, leuk werk en ook financieel tot een beter resultaat", aldus Alex.
Samen vooruit
PPS-constructies zijn het niet helemaal. Het werken met bestekken is het niet helemaal. En zomaar iets op Tenderned gooien, zonder gesprek met de markt werkt ook niet. In Eindhoven, Tilburg en Den Bosch gaan gemeenten en marktpartijen actief samen op zoek naar nieuwe oplossingen en houden ze elkaar scherp. Je leert continu van elkaar. En dat is precies wat deze tijd nodig heeft.
Ook delen met inkopers
In een uur tijd hebben we elkaar drie uur wijzer gemaakt en ook nog vragen van deelnemers kunnen beantwoorden. Veel 8-en en 9-ens in de evaluatie en het had gerust 1,5 uur mogen duren, schrijft iemand. Alex gaat ons nog meer informatie sturen over de KPI’s als de de gemeente Eindhoven het goed vindt. Ook ontstaat het idee om deze sessie ook een keer met PIANOo te delen zodat ook inkopers kennis kunnen nemen van deze manier van werken. Kortom; wordt vervolgd.
Meedoen?Dat kan. Deel ook je kennis in Bouwstenen-verband. Zo helpen we elkaar vooruit. Of wordt partner van Bouwstenen en sluit je aan bij een van onze netwerken. |
|
Meer informatie
- sheets
- ontwikkelwerk van beleid naar uitvoering
- informatie over duurzaam en fris
- aanpak Tilburg, Eindhoven en Den Bosch
- aanpak andere gemeenten
- ervaring met maatregelen
- Gemeente Eindhoven over architectuur en bouwen (de Architect, april 2022)