LinkedInYouTubeTwitter

Hobbels rond zonnepanelen

ZonnepanelenGemeenten, scholen, zorg- en sport-organisaties hebben soms nog wat hobbels te nemen bij het toepassen van zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed.

Dat blijkt uit onderzoek dat in mei 2020 in opdracht van RVO is uitgevoerd aan de hand van 17 interviews met mensen uit verschillende maatschappelijke sectoren.

Punten van aandacht

Naast de bekende problemen zoals gebrek aan tijd, geld en prioriteit, klagen betrokkenen ook over de, volgens hen, ondoorzichtige en onbetrouwbare informatie van leveranciers, ontoereikende advies- en installatierichtlijnen en onzekerheid over bijvoorbeeld de (opstal)verzekering.

Combinatie met dakisolatieThialf

Dat de verzekering tot problemen kan leiden bleek eerder dit jaar ook uit de ervaring bij IJssstadion Thialf. Daar moesten alle zonnepanelen uit worden geschakeld omdat het sportcomplex anders niet meer tegen brand verzekerd was. Volgens Thialf heeft de verzekeraar de brandverzekering opgezegd omdat ze slechte ervaring had met zonnepanelen in combinatie met de bij Thialf gebruikte dakisolatie.

Vooraf checken

Verzekeraars stellen soms eisen waar vastgoedeigenaren geen rekening mee hebben gehouden. Daarom is het handig dat een verzekeringsmakelaar op een rijtje heeft gezet welke eisen verzekeraars doorgaans stellen aan de panelen, de bekabeling en omvormers, het onderhoud, enzovoort. Het is altijd aan te raden eerst de verzekering te checken alvorens panelen te plaatsen. 

Alle daken vol

Om voldoende duurzame energie op te wekken is het van belang op zoveel mogelijk daken zonnepanelen te leggen (al dan niet in combinatie met blauw/groene maatregelen). Het rijk heeft deze ambitie voor haar eigen vastgoed en hier een speciaal programma voor opgezet.

 

Meedoen?

Dat kan. Deel uw ervaring met energiemaatregelen. waaronder zonnepanelen.

 

Doe mee met het actualiteitencollege over veiligheid en duurzaamheid op 15 september 2020.  

 

En als u nog geen partner van Bouwstenen bent is dat wellicht ook een suggestie. Samen komen we beter vooruit.

 

 

Meer informatie:

Over de praktijkervaring met:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.