Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV doet het zelf ook; haar kantoren verduurzamen en het resultaat monitoren. Ze neemt daarbij ook de huurpanden mee.
Het in kaart brengen van alle benodigde informatie was niet eenvoudig, maar zeker geen hogere wiskunde, vertelt Rinus Vader van Royal HaskoningDHV. Elk gebouw heeft zo z’n eigen ‘afwijkingen’: een zendmast, laadpalen of een onderhuurder. Het is wel even wat werk om tot een goede aanpak te komen.
De meter liegt niet
"Het werkelijk gebruik zegt veel meer over je panden dan energielabels", legt Thomas Verhoeven (projectmanager RHDHV) uit. "We kijken naar de werkelijke kilowattuur per vierkante meter gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2 GO per jaar). Dit verbruik is feitelijk af te leiden uit de meters, en die liegen niet."
Gewoon eens per jaar
Niet alles hoeft continu gemonitord te worden. Sommige dingen zoals je energieverbruik kan je ook gewoon eens per jaar aflezen. Dat kan je laagfrequent monitoren noemen. Hoogfrequent monitoren betekent dat je een aantal waardes 24/7 kan aflezen. Royal HaskoningDHV heeft ervoor gekozen haar eigendomspanden hoogfrequent te monitoren door slimme meters aan te sluiten. De huurpanden worden voorlopig laagfrequent gemonitord.
Basis voor assetmanagement
Met de uitkomsten van de monitor toon je richting stakeholders aan welk effect je bereikt: in totaal en per pand. Op basis van die informatie kan je besluiten voor de toekomst nemen. Houden we dit gebouw of stoten we het af? Of moeten we verbouwen? Dat is assetmanagement. Zo maakt Royal HaskoningDHV, op basis van de informatie uit de monitor, nu voor twee panden andere keuzes dan eerder verwacht.
Groen huren
Verhuurders zijn niet altijd bereid om duurzame maatregelen te treffen. Hoe ga je daarmee om? Als de verhuurder geen actie onderneemt om het pand energieneutraal te maken kan je de huur opzeggen. Het dreigen daarmee kan al voldoende zijn. Advies van Rinus Vader: "Maak van de tijd je vriend. Ga op het juiste moment het gesprek aan met de verhuurder, en heb je wensenlijstje klaar!"
Paris Proof overal in de wereld
De ambitie van Royal HaskoningDHV is om in 2035 Paris Proof te zijn met al haar kantoren ter wereld. De eerste stap daartoe werd in 2009 gezet. Rinus Vader en Thomas Verhoeven deelden de lessen die ze sindsdien hebben geleerd met het brede Bouwstenen-netwerk tijdens een actualiteitencollege in juni 2021.
Meedoen?Word partner en maak elkaar ook wijzer. Bel voor meer informatie 033-2584337. |
Meer informatie over:
- Pagina: De aanpak van Royal HaskoningDHV bij de verduurzaming van haar kantoren sinds 2009
- Onwikkelwerk: Sturen op basis van feiten
- Bericht: Vergelijk volgens WEII protocol, voorbeeld Onder d'n Plag (2021)
- Film; Monitoren bij Onder d'n Plag (2021)
- Film: Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelt monitor om te sturen op feitelijk energiegebruik
- Film: Dashboard helpt gemeente Utrecht bij verduurzaming
- Artikel: Bestuurders steunen voorstel openbaar maken energiegebruik - In Control! 2019
- Overzicht: Informatiepagina; Duurzaam en fris met aanpak van andere organisaties