LinkedInYouTubeTwitter

Nieuwe subsidie ventilatie op scholen

Image

Er is een nieuwe aanvraagronde opengesteld voor subsidies ventilatie op PO- en VO-scholen. Je kunt kiezen uit één van de twee subsidiepotten.

 

Een goede luchtkwaliteit in schoolgebouwen is belangrijk voor de leerprestatie en gezondheid van kinderen en het personeel. Alleen zijn veel gebouwen verouderd, daarom stelt het Rijk subsidie beschikbaar. Je hebt twee opties om uit te kiezen qua subsidie.

Basis- of vangnetsubsidie

De basissubsidie vergoedt 30%van de kosten. De rest moet dus uit eigen zak komen. Aanvraag loopt tot en met 30 april 2023. Maar er is ook een extra potje geld: de vangnetsubsidie. Deze kun je aanvragen wanneer cofinanciering een te hoge drempel is en het gebouw tot de meest urgente gevallen behoort. Bij de vangnetsubsidie is een schoolbezoek verplicht. De financiering is dan 60%. Aanvraag voor deze subsidiepot stopt eerder, namelijk op 31 maart 2023.

Je kunt maar voor één van de twee regelingen een subsidie aanvragen. Dus bedenk van tevoren goed waar je in aanmerking voor kunt komen.

Image
Overzicht 20 januari SUVIS

Beschikbaar budget

Voor de basissubsidie was er vorig jaar € 25 miljoen beschikbaar. Omdat dit budget in 2022 niet is uitgeput, kun je vanaf 20 januari 2023 in een verlengde aanvraagronde alsnog een basissubsidie aanvragen. Hiervoor is nog ongeveer € 16 miljoen beschikbaar.

Voor de vangnetsubsidie zijn er drie aanvraagrondes. Deze laatste aanvraagronde loopt tot en met 31 maart 2023. Doordat het budget in de eerste twee ronden niet volledig is uitgeput, is in deze laatste ronde nog ongeveer € 88 miljoen beschikbaar.  

Veel eigen geld

Eerder werd er al kritiek geuit op deze regeling omdat scholen veel eigen geld moeten inleggen. Geld wat er vaak niet is. Bij deze ronde wordt er ook benadrukt dat je geen aanvraag moet indienen wanneer je niet over voldoende middelen beschikt. Bekijk dus goed of je aan alle voorwaarden voldoet.

Wie en waarvoor?

Besturen van PO- en VO-scholen, VO-afdelingen van Agrarische opleidingscentra (aoc's) en verticale scholengemeenschappen kunnen subsidie aanvragen. 

Je kunt de subsidie aanvragen wanneer het schoolgebouw niet voldoet aan:

  • Een luchtverversingscapaciteit van minimaal 6 dm3/s per persoon of een CO2-concentratie van maximaal 1.200 ppm. Dit geldt voor scholen die zijn gebouwd vóór 1 april 2012 of op grond van een bouwvergunning die is aangevraagd vóór 1 april 2012.
  • Een luchtverversingscapaciteit van ten minste 8,5 dm3/s per persoon of een CO2-concentratie van maximaal 950 ppm. Dit geldt voor scholen die zijn gebouwd op grond van een omgevingsvergunning die aangevraagd is op of na 1 april 2012.

Je kunt subsidie aanvragen voor bouw- en installatiekosten, ongeacht wie eigenaar is. Je kunt de subsidie gebruiken voor:

  • de kosten van ontwerp (ook de architectenkosten en advieskosten);
  • het bouwmateriaal;
  • de gebouwgebonden installaties om de school te ventileren;
  • projectmanagement ;
  • de nodige arbeid, inclusief sloopkosten en kosten voor lood- en asbestverwijdering.

In de losse maatregelenlijst vind je ventilatie- en energiezuinige maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen.

 

 

Meedoen?

Goed plan! We komen een aantal keer per jaar samen met professionals uit het onderwijsveld met onze netwerken onderwijs

Ondertussen op de hoogte blijven? Meld je aan voor het (digitale) vakblad Schoolfacilities en lees alles over de ontwikkelingen uit het onderwijs!

 

Image
Yes you can petrol

 

 

Meer info

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.