LinkedInYouTubeTwitter

Lucht nog steeds slecht

luchtkwaliteit scholenDe luchtkwaliteit is in veel scholen nog lang niet op orde. Dit ondanks de €100 miljoen die het kabinet hiervoor versneld heeft vrijgemaakt. 

Er is in de vakantie weinig gebeurd om de luchtkwaliteit te verbeteren en het ziet er naar uit het ook nog even duurt voor het werk is gedaan. 

Te weinig geld

Grootste struikelblok is nog steeds geld. De beschikbare subsidies zijn veel te laag en dat geldt ook voor de rest van de bekostiging van de onderwijshuisvesting. De prijzen om kwalitatief goede scholen te bouwen liggen al gauw 40% hoger dan de normbedragen. Ook voor corona was de luchtkwaliteit bij veel scholen een probleem.

Pot snel leeg

Voor de zomer stelde een speciale taskforce vast dat bij een derde van de scholen de luchtkwaliteit niet op orde was. Vanuit het Rijk werd € 360 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan € 100 miljoen begin dit jaar vrij kwam. Die pot was snel leeg. Op verzoek van de Tweede Kamer stelde het kabinet half augustus 2021 nog eens € 100 miljoen versneld beschikbaar. 

Niet snel handelen

Maar dat wil niet zeggen dat er ook snel gehandeld kan worden. Veel scholen kunnen de 70% vereiste cofinanciering niet opbrengen. De verbetering van de luchtkwaliteit komt daardoor te traag van de grond. Daarbij is de regeling te sectoraal. Het probleem vraagt een meer integrale benadering waarbij ook wordt gekeken naar routing, klassengrootte en energiegebruik. Zeker nu ook daar ambities liggen. 

Gebrek aan capaciteit

Ook kampen scholen, gemeenten en installatiebedrijven met teveel werk en te weinig capaciteit om de projecten snel op te pakken. Er valt een flinke achterstand weg te werken terwijl de energietransitie ook aan de deur rammelt. 

Ventileren, ventileren

Lang werd het belang van frisse lucht door het RIVM ontkent. Sinds mei 2021 wordt het verband wél gelegd. Als mondkapjes en de 1,5 meter regel worden opgeheven, is goede ventilatie extra van belang. Dat is ook het advies. Ramen open om voldoende te ventileren is geen blijvende oplossing. Er bestaan bij veel scholen nog steeds grote zorgen over de ventilatie en luchtkwaliteit. 


 

Hoe dan?

Vraag is hoe we snel vaart krijgen in het verbeteren van de luchtkwaliteit en de energietransitie bij scholen.  

Heb jij een idee?

Reageer dan via onderstaande reactieknop. 

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.