Professioneel verhuur van vastgoed, wat komt daar allemaal bij kijken?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor deelnemers aan de werkgroep Zorgvastgoed, en is de tweede in een serie van vier sessies.
Relevant voor
Zorgorganisaties |
|
Corporaties |
|
Gemeenten |
Gemeenten beschikken zelf vaak ook over gemeentelijk vastgoed. Bij menige gemeente speelt de gedachte om het vastgoed geheel of gedeeltelijk te outsourcen. Tijdens deze module worden zeer concrete handvaten geboden wat daar zoal bij komt kijken. |
Programma
Wat zijn de juridische, praktische en fiscale gevolgen als zorgvastgoed rechtstreeks wordt verhuurd aan de cliënt?
- Is er een modelhuurcontract dat we het beste kunnen gebruiken (zowel als het gaat om verhuur aan een cliënt of aan een andere professionele partij)?
- Wat is bijvoorbeeld het verschil in contract tussen die van de ROZ en die van het KCWZ?
- Samen inventariseren we wat de belangrijkste discussiepunten zijn waar je het bij huurcontractbesprekingen over wilt hebben.
- CASE ‘OUTSOURCEN’: Rivas besteedt een groot deel van de werkzaamheden rondom het verhuurproces van appartementen uit aan Poort6. Margrieta Haan neemt ons mee in dit ontwikkeltraject:
- Wat zijn voor- en nadelen van het afsluiten van een beheerovereenkomst bij zorgvastgoed of gemeentelijk vastgoed?
- Welke deelstappen zijn er in het verhuurproces te onderscheiden (meer dan 100!)?;
- Hoe werkt dat precies, als 2 partijen tot concrete afspraken t.a.v. outsourcing gaan komen? Wat is de rolverdeling?;
- Wat kunnen corporaties en gemeenten hiervan leren als het gaat om het eventueel zelf in- of outsourcen van dit proces?
- Welke overige aandachtspunten zijn er nog t.a.v. het verhuur van zorg(-/gemeentelijk) vastgoed;
- Hoe ziet een concrete demarcatielijst ‘Onderhoudsverdeling Huurder Verhuurder’ er uit?
- Welke strategische punten zijn van belang om keuzes te kunnen maken over de wijze waarop zorgvastgoed verder geëxploiteerd kan worden? Aan de hand van de knelpunten gaan we gezamenlijk aan de slag met het formuleren van oplossingen.
- Wat is de laatste stand van zaken rond de beleidsregel Zorginfrastructuur? Gaat deze geheel verdwijnen? Of wordt deze functie bij de gemeenten neergelegd?
Met medewerking van Margrieta Haan
Margrieta is jarenlang Manager Wonen bij een corporatie geweest en heeft in die tijd ruime ervaring opgedaan op het gebied van verhuur, leefbaarheid, huurincasso, techniek, mutaties en toewijzing. Haar ervaring is zij vanaf 2011 gaan inzetten als zelfstandig adviseur en implementatiemanager op het bredere terrein van wonen, zorg en welzijn. In haar meest recente opdracht bij zorgorganisatie Rivas heeft zij als gevolg van ´scheiden wonen en zorg' het gehele verhuurbeleid opgesteld en was zij betrokken bij de implementatie ervan. Eén van de onderdelen was het deels outsourcen van het verhuurproces en het vastleggen van de samenwerkingsafspraken hieromtrent met de lokale corporatie in een beheerovereenkomst.
Datum, tijd en plaats
- Donderdag 10 april 2014
- 13.00-17.00 uur
- Stadscafé de Observant, Stadhuisplein 7 in Amersfoort (route)
Aanmelden
Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor deelnemers aan de werkgroep Zorgvastgoed. Graag vernemen we via deze link of u al of niet aanwezig zult zijn.
Meer informatie
- Ellen Olde Bijvank, trekker van deze werkgroep, 06 - 8324 4576
- Ingrid de Moel, Bouwstenen, 06 - 5231 0845