LinkedInYouTubeTwitter

Voorzieningen voor iedereen

Image
routekaart

'Van iedereen een eigen plek, naar een plek voor iedereen'. De gemeente Zwolle pakt het vanaf nu anders aan...

 

De nieuwe aanpak hoe te komen tot wijkvoorzieningen die passen bij de de levensloop van de buurt, staat in het 'Programmaplan maatschappelijke voorzieningen'. Hierin is een werkwijze vastgelegd welke stappen moeten worden doorlopen en welk onderzoek je moet doen om te weten wat de wijk nu en later nodig heeft, wie welke taken en rollen op zich kan nemen en wat van professionals wordt verwacht.

Image
Waaier Sociaal Domein

Onderzoek leefstijlen

Er is een jaar aan gewerkt. De opgave staat in het rapport omschreven als: 'van focus op sectorale stenen, naar een integrale opgave' (blz 9). En dat het liefst op basis van feiten. Gemeenten hebben veel data: hoe maken we daar gebruik van?

 

Daarbij is veel onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar het gebruik van leefstijlenonderzoek om de behoeften in een wijk te bepalen. Advies is dat in de toekomst te blijven doen, dat te gebruiken in je gesprekken en de waaier Sociaal Domein als instrument in te zetten.

180 graden gedraaid

Vanuit verschillende perspectieven wordt gepleit voor meer samenhang en samenwerking tussen cultuur, onderwijs, sport, welzijn en zorg. De krimp en groei van bepaalde groepen in de stad vragen een grote flexibiliteit in het voorzieningenaanbod. Om die grote en complexe opgave in goede banen te leiden heeft Zwolle haar eigen aanpak onder de loep genomen en haar aanvliegroute 180 graden gedraaid.

 

 

Meedoen?

Op woensdag 25 mei 2022 duiken we dieper in het vraagstuk hoe te komen van "sectorale naar integrale stenen". We gaan daar in gesprek met Daphne de Vries van de gemeente Zwolle en anderen in het Parkhuis, Amersfoort.

 

Op vrijdag 10 juni 2022 bespreken we het onderwerp met al onze gemeentelijke partners op de Floriade in Almere.

 

Sluit je aan bij de netwerken en maak elkaar wijzer.

Image
Yes you can blauw

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.