aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

Gemeentelijk Vastgoed

Benchmark Gemeentelijk Vastgoed

Als opvolger van de IPD-Benchmark gemeentelijk vastgoed hebben TIAS en Republiq in 2016 een benchmark in de markt gezet. Deze benchmark is vooral bedoeld als tool voor vastgoedsturing. Gemeenten kunnen hun vastgoedprestaties vergelijken op de thema’s beschikbaarheid, beleid, vastgoedwaarde en vastgoedexploitatie. Zie hier de resultaten van deze benchmark van:

  • 21 gemeenten in 2020 en overzicht kosten, opbrengsten en waarden 
  • 23 gemeenten in 2019.        
  • 20 gemeenten in 2018.
  • 20 gemeenten in 2017.
  • 14 gemeenten in 2016 en bijbehorende infographic.

 

Landelijk Onderzoek VastGoedManagement (LOVGM) 

Dit tweejaarlijkse landelijk onderzoek naar vastgoedmanagement onder Nederlandse gemeenten wordt sinds 2010 georganiseerd door het Instituut voor VastGoedManagement. De focus van het onderzoek ligt op professionaliteit van het gemeentelijk vastgoedmanagement. Het onderzoek is gebaseerd op schriftelijke enquetes onder betrokken medewerkers.

  • In 2018 deden 80 gemeenten mee.
  • In 2016 deden 100 gemeenten mee. Zie hier de resultaten.
  • In 2014 deden 129 gemeenten mee. Hier te bestellen  (€ 50,-).

 

Barometer Maatschappelijk Vastgoed

Jaarlijks landelijk onderzoek naar het functioneren van en opvattingen over het vastgoedmanagement onder Nederlandse gemeenten. Dit onderzoek wordt sinds 2008 uitgevoerd door het lectoraat Maatschappelijk Vastgoed van de Hanzehogeschool te Groningen. In 2016 deden 167 gemeenten aan de Barometer mee. Het is traditie geworden om aan de onderzoeksresultaten een grote diversiteit aan artikelen toe te voegen.

 

VGM Vastgoed Benchmark

Deze benchmark is in 2014 gestart en is een vervolg op de IPD Benchmark Vastgoedmanagement die vanaf 2007 heeft gedraaid. De benchmark is gericht op het vergelijken van prestaties van vastgoedbeheerders. Twaalf grote (commerciële) beheerders doen er aan mee. Deze benchmark wordt inhoudelijk ondersteund door TIAS, school for business. Lees hier meer.  

 

IPD Benchmark Gemeentelijk Vastgoed

Deze benchmark, die sinds 2006 jaarlijks wordt georgansieerd, heeft tot doel om inzicht te verkrijgen in de opbouw en de performace van gemeentelijke portefeuille. Deelnemers aan de benchmark kunnen hun eigen portefeuille vergelijken met die van andere gemeenten. De benchmark geeft inzicht in de opbouw en samenstelling van de portefeuille en geeft inzicht in kosten en opbrengsten. De organisator van de benchmark, de IPD, heeft besloten te stoppen vanwege teruglopende deelname (veertien gemeenten in 2015).

 

Benchmark facilitaire kosten gemeenten door Colliers

Aan deze benchmark doen 9 grote gemeenten mee. Colliers is de organisator van het jaarlijkse facility management event Benchmark XL. Lees hier het rapport van september 2020.

 

Voorzieningenscan

Voorzieningenscan van Thorbecke is gebaseerd op vergelijking van de maatschappelijk vastgoedportefeuille van 65 gemeenten. Per vastgoedcategorie (onderwijs, overdekte sporthallen, cultuur e.d.) is vastgesteld hoeveel m2 een ingeschrevene van een gemeente tot zijn beschikking heeft, ook 'private' voorzieningen zijn meegenomen. Hier meer informatie

Snel naar

Partner worden?

Corona

Over welke techniek zou je meer willen weten?