Gemeentelijk Vastgoed
Jaarlijkse Bouwstenen-enquête
Sinds 2017 houdt Bouwstenen jaarlijks een enquête onder alle gemeenten in Nederland, met deels dezelfde en deels nieuwe vragen. Daardoor worden ook trends en ontwikkelingen zichtbaar. De resultaten zijn representatief voor Nederland, dienen als input voor verdere ontwikkeling in Bouwstenenverband en worden verwerkt in een overzicht en diverse publicaties met iedereen gedeeld.
Benchmark Gemeentelijk Vastgoed
Als opvolger van de IPD-Benchmark gemeentelijk vastgoed hebben TIAS en Republiq in 2016 een benchmark in de markt gezet. Deze benchmark is vooral bedoeld als tool voor vastgoedsturing. Gemeenten kunnen hun vastgoedprestaties vergelijken op de thema’s beschikbaarheid, beleid, vastgoedwaarde en vastgoedexploitatie. Zie hier de resultaten van deze benchmark van:
- 9 gemeenten in 2024
- 12 gemeenten in 2023
- 13 gemeenten in 2022
- 21 gemeenten in 2020 en overzicht kosten, opbrengsten en waarden
- 23 gemeenten in 2019.
- 20 gemeenten in 2018.
- 20 gemeenten in 2017.
- 14 gemeenten in 2016 en bijbehorende infographic.
Landelijk Onderzoek VastGoedManagement (LOVGM)
Dit tweejaarlijkse landelijk onderzoek naar vastgoedmanagement onder Nederlandse gemeenten wordt sinds 2010 georganiseerd door het Instituut voor VastGoedManagement. De focus van het onderzoek ligt op professionaliteit van het gemeentelijk vastgoedmanagement. Het onderzoek is gebaseerd op schriftelijke enquetes onder betrokken medewerkers.
- In 2018 deden 80 gemeenten mee.
- In 2016 deden 100 gemeenten mee. Zie hier de resultaten.
- In 2014 deden 129 gemeenten mee. Hier te bestellen (€ 50,-).
Barometer Maatschappelijk Vastgoed
Jaarlijks landelijk onderzoek naar het functioneren van en opvattingen over het vastgoedmanagement onder Nederlandse gemeenten. Dit onderzoek wordt sinds 2008 uitgevoerd door het lectoraat Maatschappelijk Vastgoed van de Hanzehogeschool te Groningen. In 2016 deden 167 gemeenten aan de Barometer mee. Het is traditie geworden om aan de onderzoeksresultaten een grote diversiteit aan artikelen toe te voegen.
- Boek: Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2017, gemeenten actief aan de slag met portefeuille en organisatie
- Boek: Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2016, over gemeentelijk vastgoed en zorgvastgoed (Annette van den Beemt-Tjeerdsma en Jan Veugler, oktober 2016)
- Boek: Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2015 (Annette Tjeerdsma en Jan Veugler, oktober 2015)
- Bericht: Gemeenten willen niet uitbesteden - Bouwstenen, december 2014
- Bericht: Barometer zonder cijfers - Bouwstenen, november 2013
VGM Vastgoed Benchmark
Deze benchmark is in 2014 gestart en is een vervolg op de IPD Benchmark Vastgoedmanagement die vanaf 2007 heeft gedraaid. De benchmark is gericht op het vergelijken van prestaties van vastgoedbeheerders. Twaalf grote (commerciële) beheerders doen er aan mee. Deze benchmark wordt inhoudelijk ondersteund door TIAS, school for business. Lees hier meer.
IPD Benchmark Gemeentelijk Vastgoed
Deze benchmark, die sinds 2006 jaarlijks wordt georgansieerd, heeft tot doel om inzicht te verkrijgen in de opbouw en de performace van gemeentelijke portefeuille. Deelnemers aan de benchmark kunnen hun eigen portefeuille vergelijken met die van andere gemeenten. De benchmark geeft inzicht in de opbouw en samenstelling van de portefeuille en geeft inzicht in kosten en opbrengsten. De organisator van de benchmark, de IPD, heeft besloten te stoppen vanwege teruglopende deelname (veertien gemeenten in 2015).
- Benchmark Gemeentelijk Vastgoed 2013 (IPD, 2014). Zie ook dit artikel over de bijeenkomst en cijfers.
- Benchmark Gemeentelijk Vastgoed 2012 (IPD, 2013). Zie ook dit artikel over de bijeenkomst en cijfers.
- Benchmark Gemeentelijk Vastgoed 2011 (IPD, 2012)
Benchmark facilitaire kosten gemeenten door Colliers
Aan deze benchmark doen 9 grote gemeenten mee. Colliers is de organisator van het jaarlijkse facility management event Benchmark XL. Lees hier het rapport van september 2020.
Voorzieningenscan
Voorzieningenscan van Thorbecke is gebaseerd op vergelijking van de maatschappelijk vastgoedportefeuille van 65 gemeenten. Per vastgoedcategorie (onderwijs, overdekte sporthallen, cultuur e.d.) is vastgesteld hoeveel m2 een ingeschrevene van een gemeente tot zijn beschikking heeft, ook 'private' voorzieningen zijn meegenomen. Hier meer informatie.