LinkedInYouTubeTwitter

Duurzaam onderhoud

Zonnepanelen en een groen dak met bijenhotel op een monumentaal pand; de gemeente Amsterdam verduurzaamt tijdens het onderhoud meteen haar gemeentelijk vastgoed. 

 

Amsterdam doet dit aan de hand van een DMJOP (duurzaam meerjarenonderhoudsplan). Deze aanpak is kostenefficiënt en zorgt voor structurele verduurzaming van de hele vastgoedportefeuille. Eveline Roubos, Coördinator werkprogramma duurzaam vastgoed: “Als we toch met het dak bezig zijn, waarom dan niet meteen isoleren en zonnepanelen plaatsen?”

Polderdak

Een mooi voorbeeld van deze werkwijze is het Koninklijke Hollandse Loyd Complex aan de Oostelijke Handelskade. Eveline: “Dit is een monumentaal pand dat we tijdens een onderhoud hebben voorzien van een groen ‘polderdak’, met een systeem waarmee water wordt gereguleerd. Dit kan vervolgens worden gebruikt voor onder andere verkoeling en bevloeiing. Verder staat er nu een bijenhotel en is het pand voorzien van dubbel glas en zonnepanelen. Een flinke verbouwing.”

Makkelijk moment

Jaarlijks voert de gemeente bij zo’n 100-150 gemeentelijke panden groot onderhoud uit. Eveline: “Dit zijn de makkelijkste momenten om te verduurzamen. Zo isoleren we een dak wanneer deze vervangen moet worden of plaatsen we er meteen zonnepanelen op. Verder voorzien we de ramen van hr++ glas bij onderhoud aan kozijnen, vervangen we de installaties door de duurzaamste variant en installeren we LED verlichting.”

Standaardmaatregelen

De afdeling vastgoed heeft een potje gekregen voor de vijf verduurzamingsmaatregelen die standaard zijn opgenomen in het DMJOP, maar de middelen kunnen breder ingezet worden. Eveline: “Wanneer duurzame maatregelen passen in het groot onderhoud en de kosten in verhouding staan met de opbrengst, passen we het toe. Door de verduurzaming aan het onderhoud te hangen kunnen we precies duidelijk maken wat maatregelen kosten. Het concretiseren van ‘verduurzaming’ naar een aantal standaardmaatregelen heeft geholpen om geld los te krijgen bij het bestuur.”


Werkprogramma

De aanpak maakt deel uit van het werkprogramma Duurzaam Vastgoed. Eveline: “Hierbinnen werken we als vastgoedafdeling in Amsterdam aan de ambities om uiterlijk in 2022 150 gebouwen van energielabel A te voorzien en 10 gebouwen aardgasvrij te maken. Daarnaast worden alle geschikte gemeentedaken van zonnepanelen voorzien en moeten burgers hierin een rol kunnen spelen, als investeerder en/of stroomafnemer.”

 

 

Meedoen?

Dat kan. Word partner en neem deel aan het netwerk onderhoud, verduurzaming of één van onze andere netwerken waarin deelnemers praktijkervaring delen.

Of kom kennis maken tijdens één van onze bijeenkomsten. Bijvoorbeeld:

  • voor gemeenten op 24 september in Eindhoven, 1 oktober in Amsterdam of 8 oktober in Zwolle
  • voor iedereen die wil tijdens de jaarbijeenkomst op 28 november 2019 
 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.