Duurzaam onderhoud
Nieuw stappenplan voor een duurzame vastgoedportefeuille
Duurzaam onderhoud van het vastgoed heeft al geruime tijd de aandacht in de publieke sector. Partijen hebben hoge ambities die komende jaren tot uitvoering moeten worden gebracht. Uitdaging daarbij is slim om te gaan met de beschikbare financiën. In de praktijk wordt daarbij gekeken naar Gresco’s, Esco’s en andere mogelijkheden om de financiering rond te krijgen.
In 2013 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een ‘Leidraad DMOP’ uitgebracht om de markt en gemeenten te stimuleren en te helpen haar vastgoed te verduurzamen. Sindsdien is er meer concrete ervaring met het verduurzamen opgedaan en zijn de ambities verder aangescherpt. In Bouwstenen verband hebben de netwerken 'Verduurzamen' en Financiële Experts' de 'leassons learned' van de afgelopen 4 jaar besproken. Zo is o.a. gebleken is dat naast de DMJOP er nog meer mogelijkheden zijn. Daarom hebben zij tijdens een gezamenlijke sessie op 10 oktober een voorzet gemaakt om deze ‘Leidraad’ te actualiseren in de vorm van een infografic.
Wat halen?
Nieuwe inzichten in de wijze waarop verduurzamen mogelijk gemaakt kan worden binnen gemeenten en contact met kennisdragers op dit gebied.
Wat brengen?
Eigen ervaring, kritische blik op de te hanteren systematiek en tips voor anderen.
Hoe?
- Presentatie van de opzet van de nieuwe leidraad
- Samen verder verfijnen en aanvullen met tips
Met wie?
- Leendert Odijk, Advies in Vastgoed, trekker van het netwerk Verduurzamen
- Wouter van den Wildenberg, Fakton, trekker van het netwerk Financiële Experts
![]() |
![]() |
||
Leendert Odijk | Wouter van den Wildenberg |
Meer informatie
- Agenda 2017; gezond en duurzaam is de norm
- Leidraad DMOP voor gemeenten, RVO
- Presentatie werkgroep verduurzamen (brainstormsessie 10 oktober)