LinkedInYouTubeTwitter

Verduurzamen uit handen gegeven

Het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed wordt op verschillende manieren aan of uitbesteed. We zijn benieuwd naar ieders praktijkervaringen en zetten ter opwarming alvast vier eerder verzamelde voorbeelden op een rij.

Innovatief in AmsterdamGebouw in stijgers

De gemeente Amsterdam heeft in 2021 een aantal scholen aanbesteed via een Innovatiepartnerschap. Drie marktpartijen kregen de kans om tegen een vergoeding hun concept voor duurzame en kwalitatief hoogwaardige schoolgebouwen uit te werken en via een 10 jaar lopende raamovereenkomst, meermaals tot uitvoering te brengen. Uitgangspunt daarbij was een generiek programma van eisen in combinatie met gunningscriteria op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit.

In februari 2024 voerde de gemeente Amsterdam een marktconsultatie uit om 150 panden uit de bestaande voorraad te verduurzamen. Deze consultatie beslaat drie hoofdonderwerpen:

  • Capaciteit en interesse van de markt.
  • Programmatisch inkopen: hoe staan marktpartijen tegenover gecombineerd inkopen van meerdere objecten?
  • Aanbesteden en contracteren: waarom kiezen marktpartijen wel of niet voor een mogelijke inschrijving voor een aanbesteding?

Geclusterde aanpak ‘s Hertogenbosch

‘s Hertogenbosch staat bekend om haar geclusterde aanpak in de verduurzaming van het gemeenschappelijk vastgoed. In 2013 is een inventarisatie gemaakt van 159 gebouwen binnen de gemeentelijke portefeuille die verbeterd kunnen worden naar energielabel B. Het verduurzamen van de in totaal 104 gebouwen vond plaats in drie fases en werd uitgevoerd door verschillende marktpartijen. Dit werd mogelijk doordat het werk in kleinere delen werd aangeboden bij marktpartijen. Dit gaf ook kleinere partijen de kans om mee te dingen. Uiteindelijk is hieruit een groep van 9 aannemers en installateurs gekozen. 

Het project werd in 2019 gestart en in 2022 waren volgens DTV Nieuws al meer dan honderd gemeenschappelijke gebouwen van de gemeente verduurzaamd.

Samen met het onderhoud in Enschede

We kijken al jaren jaloers naar de aanpak van Enschede. Zij nemen de verduurzamingsopgave mee in het onderhoud. Daarbij heeft ze als doel gesteld om elk jaar een CO2-reductie van 3% te behalen. 

In 2022 lukte het de gemeente Enschede om razendsnel de verduurzaming van haar vastgoedportefeuille in de markt te zetten. In 3,5 dag was het aanbestedingsproces uitgedacht en vormgegeven. In juni 2022 is de raamovereenkomst afgesloten en in september 2022 is de eerste minicompetitie in de markt gezet.

Best Value in Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden heeft haar vastgoedonderhoud uitbesteed bij Heijmans via een Best Value-traject. Bij een aanbesteding op basis van Best Value staat vakmanschap, transparantie en verantwoording centraal. Het is een andere manier van aanbesteden. De startfase kost wel meer tijd en aandacht, zeggen betrokkenen. Na de eerste hobbels was de samenwerking goed: er wordt samengewerkt als één team.

Er zijn voor deze samenwerking duidelijke prestatieafspraken gemaakt; ook over de verduurzaming (10% energiebesparing per jaar) en klanttevredenheid (minimaal een 8). Via een dashboard kan de gemeente kijken hoe de dienstverlening verloopt.

 

 

Heeft jouw organisatie (ook) ervaring met slim en duurzaam uit- of aanbesteden? Dan horen we dat graag. Stuur een mail naar nieuws@bouwstenen.nl met een korte toelichting. Dan nemen we contact met je op.

Image
Yes you can petrol

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.