LinkedInYouTubeTwitter

2111 Verduurzamen

Image
De Verwondering

Op 9 november 2021 laat Anko ons zien waar hij woont, waar zijn buurtvereniging zetelt en waar hij druk mee is geweest afgelopen jaren: het schoolgebouw van de Verwondering.

De Buurtschuur

Hij zet persoonlijk koffie voor ons in de Buurtschuur en vertelt ondertussen hoe het werkt daar in de wijk. Mensen die een kavel kopen zijn automatisch lid van de buurtvereniging en leggen € 200,- euro in de vereniging. Samen met geld van de corporatie en grond van de gemeente staat er nu een prachtig mooi wijkgebouw, door alle wijkbewoners gratis te gebruiken. Het lidmaatschap opzeggen kan.

Image
Op bezoek in De Verwondering

Waar we druk mee zijn

Dan maken we een rondje met zaken waar we tegenaan lopen, wat ons vooruit helpt en waar we volgend jaar op focussen. Een informatief rondje waaruit maar weer eens helder wordt dat het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed soms een lang en eenzaam pad is en de groep inmiddels ook veel wijzer is dan pakweg 5 jaar terug. En we willen ook verder vooruit. Bijvoorbeeld met sturen op basis van feiten (nog veel te doen), circulariteit (nog veel te ontdekken) en de organisatie (nog nieuwe rollen te verdelen). Utrecht heeft een circulair warenhuis en in Rotterdam komt een Upcycle Mall in een Re-use building. Mooi motto: blijf probleemeigenaar tot je een oplossing hebt. Projecten als EnergieRijk Den Haag hebben nog geen eigenaar en vragen een nieuwe organisatie. Er is meer ruimte en focus op doen nodig.  

Op excursie

Image
Veel groen en natuurlijke materialen in de Verwondering

Iets te laat lopen we naar de Verwondering waar directeur Paula van Kuijk ons vertelt over de visie achter de school en al onze vragen beantwoordt. Op de trap met de glijbaan. Daarna neemt Anko ons mee voor een rondje door het gebouw. Mooi hout en dikke balken, een buitenlokaal, natuurlijke ventilatie maar ook alle installaties, een ijskelder, leuke kippen, lekker licht; kortom een mooie omgeving waarin kinderen bewust worden van hun eigen bijdrage aan de (zorgzame en duurzame) samenleving. Zand op de gang. Toiletten in elke klas. Lekker veel licht. 

 

En zoals ook vroeger al op school belanden we op de gang. Nu voor een borrel. Dank je wel Sinterklaas.

 

 

What's next?

Op 9 december hebben we de Maatschappelijk Vastgoed. Op de agenda van Bouwstenen staat dat verduurzamen geen apart onderdeel meer is maar onderdeel van al ons werk. Dat zie je terug in de sessies. Vrijwel alles gaat over de verduurzaming en dat we alles en iedereen nodig hebben. Nog niet aangemeld? Dat kan alsnog.

 

Ondertussen werken we aan de agenda voor 2022 en pakken we diverse acties uit de bijeenkomst op. Meer informatie via de mail.

 

Meer informatie