Door een andere, geclusterde, manier van aanbesteden maakt de gemeente 's Hertogenbosch flink vaart met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed.
Met het opdelen van het werk in 10 clusters van 3 gebouwen en door vooraf de juiste partijen te selecteren op ervaring en processen, is het beter in te passen in de vaak druk gevulde orderportefeuilles van aannemers. Daarbij maken ook kleinere lokale marktpartijen kans op een opdracht. Faalkosten worden verminderd. Aannemers die het goed doen, kunnen door naar de volgende ronde.
Mooi resultaat
Na twee jaar is iets meer dan de helft van de in totaal 104 panden verduurzaamd en voorzien van een beter energielabel. Rob Wouters vertelt in onderstaande video (2,5 minuten) over de aanpak en het resultaat.
Grote opgave, andere aanpak
De grote opgave rond CO2 reductie in het maatschappelijk vastgoed vraag om een andere aanpak en andere aanbestedingsvormen. Gemeente ’s-Hertogenbosch is een voorbeeld hoe het anders kan door een andere, meer integrale aanpak (E/W/B) in samenwerking met Kuijpers.
Meer weten?Wil je meer weten over het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed? Kom op 9 december naar de Maatschappelijk Vastgoeddag. |
Image
|
Meer informatie
Op de website van Bouwstenen over:
- schema aanbesteding 's Hertogenbosch
- de aanpak in 's Hertogenbosch
- de aanpak in Leeuwarden
- de aanpak in andere gemeenten
- duurzaam en fris