"Pakken we de verduurzamingsopgave wel snel genoeg beet?", vraagt Karim El-Guallai van BAM zich af. IPCC zegt van niet.
Geen nieuwe plannen of nog meer onderzoek. Karim wilt gewoon aan de slag gaan, vertelt hij in een korte video.
Ernstiger dan gedacht
Dat is ook de boodschap die het Intergovernmental Panel for Climate Change ons wil meegeven. In haar rapport van 28 februari 2022 geeft ze aan dat de gevolgen van de opwarming van de aarde ernstiger zijn dan gedacht en urgentie geboden is. Alleen met snelle, drastische en grootschalige maatregelen kan de temperatuurstijging worden beperkt.
Middelen van ingewikkelde klus
Maar snelheid maken is niet eenvoudig. Er is structureel te weinig geld beschikbaar om het maatschappelijk vastgoed aan te pakken. De versnipperde regelgeving en financiering maakt de realisatie complex en tijdrovend. Met de middelen van lang geleden, aangevuld met losse potjes, moeten we vandaag veel gebouwen met de eisen voor 2050 realiseren.
Inkoop zit in de weg
In de uitvoering zit ook de regelgeving rond aanbesteding en inkoop in de weg, volgens Henk Hoogland van de gemeente Almere. "Breng de opdrachtgevers direct in contact met de markt en haal de verplichting van de inzet van adviseurs eruit als die niet nodig zijn.", geeft hij mee.
Grenzen opzoeken
Dennis Damink van de gemeente Tilburg; “De urgentie van de klimaatopgave en de omvang van het vraagstuk vraagt van opdrachtgevers en uitvoerende partijen dat zij de grenzen van het aanbestedingsbeleid opzoeken om snel, innovatief en efficiënt de klus op te pakken.
Kan het nog sneller?
Karim, Henk, Dennis en diverse andere Bouwstenen-partners doen dagelijks hun stinkende best om snelheid te maken en zoeken met elkaar hoe het nog sneller kan. Daarvoor staan diverse activiteiten op stapel en alle tips zijn welkom.
Meedoen?Dat kan!
Meld je aan als partner en/of het netwerk verduurzamen of onderwijs. |
|
Meer informatie
-
Rapport IPCC, februari 2022
-
Ontwikkelwerk Bouwstenen:
-
Van beleid naar uitvoering (samen met de markt)