Ook openbare bibliotheken en diverse andere organisaties komen nu in aanmerking voor de tegemoetkoming in de schade als gevolg van de corona-crisis.
Dat heeft het kabinet op 7 april 2020 besloten. Het gaat naast bibliotheken om kantines, overige sport, recreatieonderwijs, kunstuitleen, overige culturele uitleencentra, openbare archieven, monumentenzorg en overige dienstverlening.
Ook voor zorg
Ook geestelijke gezondheids- en verslavingszorg met overnachtingen, tandartsen, fysiotherapeuten en alternatieve genezers komen voor de vergoeding in aanmerking. Zij kunnen vanaf 15 april 2020 gebruik maken van de regeling.
Buurthuizen nog niet
Het probleem met de regeling blijft dat zij aan SBI-codes is gekoppeld. Daardoor komt het ene wijkcentrum wel en het andere niet voor vergoeding in aanmerking (zie ook eerder bericht hierover).
Anderen al eerder
Diverse andere maatschappelijke organisaties zoals sportorganisaties en een deel van de culturele sector stonden al eerder op de lijst voor de TOGS-regeling (Tegemoedkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19). Op 31 maart 2020 breidde het kabinet de regeling voor de eerste keer uit. Toen werden winkeliers in de non-foodsector aan de regeling toegevoegd.
De regeling is speciaal bestemd voor organisaties die het meest zijn geraakt door de kabinetsmaatregelen als gevolg van corona. Denk aan schade door sluiting of het verbod in groepen bij elkaar te komen. De tegemoetkoming bedraagt € 4.000,-. Betrokken organisaties kunnen zelf bepalen waaraan zij het geld besteden, maar vermoedelijk is dat geld meer dan nodig om de vaste lasten te dekken.
Meer informatie
- Uitbreiding SBI-codes d.d. 7 april 2020
- Vastgestelde SBI-lijst op website RVO
- Eerder bericht over de regeling
- Link voor opzoeken KvK nummer (te gebruiken voor tool onderin vastgestelde SBI-lijst
- Bouwstenen-webpagina met overzicht informatie over Corona