LinkedInYouTubeTwitter

Op school: kind in de knel

In Amersfoort staan twee scholen dicht bij elkaar; een basisschool en een school voor het voortgezet onderwijs. Ruimtelijk gezien is er een wereld van verschil.  

Volle klas, ingepast in omgevingJoris

Op de betreffende basisschool in het centrum van Amersfoort hebben de kinderen en docenten weinig ruimte, veel minder dan we tegenwoordig normaal vinden. De locatie wordt intensief benut. Boven op de school wordt gewoond en het groene schoolplein wordt ook door de buurt gebruikt.

Ruimte in een hoogbouwzonetrivium

Hoe anders is het 700 meter verder bij de nieuwe VMBO-school die te midden van flatgebouwen in de hoogbouwzone van de stad staat. Daar hebben de kinderen en docenten een zee van ruimte, zowel binnen als buiten, die goed beschouwd ook wel dubbel zou kunnen worden gebruikt. 

Veelheid aan keuzes tabel

Dit soort verschillen komen vaker voor en hebben onder andere te maken met de wet op het primair en voortgezet onderwijs (verantwoordelijkheidsverdeling), de ruimtenormen en de bekostiging. Ook heeft het te maken met de keuzes die schoolbesturen en gemeenten binnen de juridische en financiële kaders maken, bijvoorbeeld over het aantal kinderen in een klas, het dubbel ruimtegebruik en de ruimtelijke ordening (omgevingsvisie). 

Democratisch tekort

Bij elkaar leidt de verantwoordelijkheidsverdeling niet altijd tot de meest optimale oplossing en is het democratisch gehalte gering. Burgers en politiek zijn nauwelijks bij de keuzes betrokken, blijkt uit een beleidsanalyse uit 2022 over de effecten van de decentralisatie van de onderwijshuisvesting. Of dit ook specifiek geldt voor de scholen in Amersfoort is niet onderzocht. Wel is helder dat zowel het Rijk als gemeenten en scholen hier nog wat huiswerk hebben. 

Optimalisatie

Binnen Bouwstenen onderzoeken we hoe dergelijke keuzes worden gemaakt en hoe we het resultaat kunnen optimaliseren. Dat doen we in het kader van het Deltaplan Scholen onder andere met het netwerk onderwijshuisvesting en een kopgroep van gemeenten, maar ook de input van ruimtelijke ordenaars is gewenst..

 

 

Update Deltaplan Scholen

Op 7 maart 2024 om 15.00 uur praten we iedereen in een uurtje online bij over het Deltaplan Scholen en kijken we naar het vervolg. Zie hier het programma en meldt je aan. 

Meedoen? Dat kan natuurlijk ook

Fijn zelfs. Samen komen we beter vooruit. Zo kunnen gemeenten en scholen zich aansluiten bij ons netwerk rond onderwijshuisvesting of multifunctionele gebouwen en kunnen bedrijven hun expertise inbrengen in ontwikkelprogramma's. Bel naar 033-258 4332 of mail naar info@bouwstenen.nl.. 

Image

Meer informatie:

  • Artikel: Ruimte te over. Of juist niet? (Schoolfacilities, 2024)
  • Uitvoeringsbesluit: Voorzieningen in de huisvesting PO/VO (Overheid)
  • Bericht: Scholen twee keer zo duur (27 december 2023)
  • Bericht: Boek effecten decentralisatie onderwijshuisvesting (7 maart 2022)
  • Ontwikkelwerk: Deltaplan scholen 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.