aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

2009 Actualiteitencollege Veiligheid

Op 15 september 2020 hebben we de eerste bijeenkomst na de zomer; het actualiteitencollege over veiligheid. We doen dat in studio Bouwstenen. Het duurt even voor alles goed is ingesteld en door alle consternatie is Ingrid even de kluts kwijt. Gelukkig komt het toch nog goed.

 

Johan Smit en Joy Bakker van RPS geven een overzicht van waar het over gaat en hoe je het aan kunt pakken. Ze delen ook hun schema’s en voorbeeldrapporten. Na hun presentatie gaan we in gesprek over de praktijk en delen ook de deelnemers (corporatie, scholen en gemeenten) hun ervaring.

In grote lijnen komt het hierop neer

  • Het thema veiligheid vraagt veel meer aandacht; ook bestuurlijk en niet alleen in tijden van corona. Om het onderwerp meer op het netvlies te krijgen heeft de gemeente Rotterdam een lunchlezing gegeven en een veiligheidsatlas opgesteld.
  • Veiligheid wordt vaak gezien als een technische aangelegenheid, maar is dat niet. Het gaat om veel meer dan techniek.
  • Het is al een hele opgave om in compliance te zijn en te weten aan welke wetten en regels je moet voldoen. Het boekje van Sertum is hierbij een handig naslagwerk.
  • Ook is het een hele opgave om je documenten op orde te hebben. Als je ad hoc iets nodig hebt is het vaak grasduinen in je documenten. Vaak vind je dan wel wat, maar erg gestructureerd is het nog niet.
  • Je weet vaak ook niet goed wat gebruikers in en met het pand doen. Zo springt bijvoorbeeld de conciërge vaak op het dak als er een bal op ligt zonder daarbij de veiligheidsaspecten in acht te nemen.
  • Johan adviseert bij het veilig maken van de gebouwen vooral aan te sluiten bij het beleid van de organisatie voor een specifiek pand; desinvesteren, consolideren of investeren.
  • Alle thema’s gelijk aan pakken is vrijwel niet te doen. Je kunt het ook themagewijs doen, zoals het rijksvastgoedbedrijf heeft gedaan rond het thema brand.
  • Als je inzicht en overzicht hebt heb je al een hele stap gemaakt, maar sta je nog steeds aan het begin.
  • Het gaat ook over de verdeling van verantwoordelijkheid voor veiligheid. De juridische verantwoordelijkheden en de demarcatielijsten vormen daarbij de basis. Het is dan wel van belang dat die er zijn en te vinden.
  • Ook is het mogelijk via andere kanalen afspraken over veiligheid vast te leggen. Denk aan gebruik en huurcontracten, allonges, arbeidscontracten, huisregels enz.

Veiligheidsapp

Johan en Joy hebben een veiligheidsapp waarbij ze onveilige situaties op het werk kunnen melden, blijkt na afloopt van de bijeenkomst. Dat hen je als bedrijf dat in veiligheid is gesprecialiseerd. Ook bieden ze aan een gemeente en school gratis te ondersteunen bij het vormgeven van hun veiligheidsbeleid. We gaan dat dan als Bouwstenen volgen en delen de inziichten, ervaring en documenten die daarbij worden opgesteld.

 

In de groep is nog behoefte om specifiek op het onderwerp verduurzaming en veiligheid in te zoomen. 

 

 

What's next?

We delen alle voorbeelden die we hebben. Andere goede en leerzame voorbeelden of houvast kan naar nieuws@bouwstenen.nl

 

Wil je meer en vaker kennis en ervaring uitwisselen op het gebied van veiligheid en andere aspecten behorende bij het onderhoud van maatschappelijk vastgoed? Sluit je dan aan bij het netwerk Onderhoudsmanagement en meld je aan voor Maatschappelijk Vastgoeddag van 3 december 2020.

 

 

 

Meer informatie:

Snel naar

Partner worden?

Corona

Button enquete

Button maatschappelijk vastgoeddag

Enquête

Verduurzaming van vastgoed tijdens de coronacrisis...

Partners