De NEN 8026 is 1 december 2022 gepubliceerd. Tot 1 maart 2023 kan iedereen suggesties voor verbeteringen aandragen.
Kompas om op te sturen
De norm is nieuw en biedt een methode voor meer waardegestuurd beheer van gebouwen en ander vastgoed. Idee achter de norm is dat de eigenaar van een gebouw vooraf aangeeft op welke waarde moet worden gestuurd. Het waardekompas is richtinggevend voor het (planmatig) onderhoud of transformatie van een pand.
Het kan daarbij gaan om waarden die te maken hebben met:
- Techniek en functioneren: de mate waarin het aan de wet voldoet, de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van een gebouw en of het goed te onderhouden is.
- Kosten en baten: de mate waarin wordt gestuurd op economie, financieel, rendement, marktwaarde, toekomstwaarde, gebruikswaarde en belevingswaarde
- Leefomgeving en maatschappij: hier gaat het om esthetica, cultuurhistorische waarde, leefbaarheid, bereikbaarheid, duurzaamheid, circulariteit, ecologie, energieverbruik, klimaatadaptatie en inclusie.
De eisen en concepten kunnen variëren in tijd, per asset en per locatie en moeten door de organisatie zelf verder worden uitgewerkt op basis van de beleidsdoelen van de organisatie, de kenmerken en besluiten met betrekking tot de gebouwen en het beschikbare budget.
Informatie en rollen
Om de norm goed en eenduidig toe te passen worden allerlei principes en definities gegeven. Die sluiten op tactisch niveau aan bij een strategisch plan volgens de NEN-ISO 55000:2014, Assetmanagement. In de norm wordt voor alle managementniveaus (bestuurlijk, strategische, tactische en operationeel) aangegeven welke data en informatie minimaal nodig is om waardegericht te kunnen sturen en welke rollen erbij betrokken zijn. De norm geeft geen handvatten voor het monitoren, evalueren en bijsturen. Wel wordt ingegaan op het belang daarvan.
Casestudie in Maastricht
Luc Goessens onderzocht in 2022 of het vastgoedmanagement van de gemeente Maastricht en andere gemeenten aansluit bij de NEN 8026. Daaruit komt naar voren dat het nog geen makkie is om alle panden goed en planmatig te beheren en op waarde te sturen. Er wordt door gemeenten veel maatwerk geleverd en de benodigde informatie ligt vaak verspreid over de organisatie. Kortom: nog veel te doen.
Meedoen?Wil je de norm inzien en wil je input leveren dan kan dat via deze link: Methodiek voor het waardegestuurd in stand houden van assets in de gebouwde omgeving | NEN
Je hebt hiervoor de tijd tot 1 maart 2023.
|
|
Meer informatie
- Berichten op de site:
- Ontwikkelwerk: Van beleid naar ruimte
- Webinformatie: Spelregels
- Publicatie: Spelregels (2016)