LinkedInYouTubeTwitter

Meer op waarde sturen

Mischa Coenen, Wonen LimburgDe nieuwe NEN 8026, voor het sturen op waarde bij de instandhouding van de gebouwde omgeving, ziet er veelbelovend uit.

Dat is de conclusie uit het actualiteitencollege dat Bouwstenen organiseerde samen met de NEN en drie leden van de NEN-commissie (allen partner van Bouwstenen).

Norm vult gat opJohan Smit, RPS

De NEN-norm, nu nog in de maak, moet het gat opvullen tussen beleid en de realisatie van de duurzame instandhouding. Het is een instrument voor het tactisch niveau. "Je kan het zien als sturings- en communicatie instrument, ook naar het operationele niveau"; zegt Johan Smit van RPS. “Welke waarden wil je met het vastgoed minimaal realiseren en hoe staat het vastgoed er voor op het gebied van bijvoorbeeld bruikbaarheid, veiligheid, gezondheid en kosten. Maar ook welke beleidsambities heb je, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en ecologie. Op basis daarvan kun je bepalen wat je wel of niet aan het gebouw moet doen."

Structureert organisatie

De 40 deelnemers aan de bijeenkomst op 17 juni 2021 vinden de nieuwe NEN-norm vooral van waarde voor het beter inrichten hun organisatie. Als de organisatie op basis van de NEN 8026 is ingericht en eenduidig op waarde wordt gestuurd, kan het ook dienen om organisaties met elkaar te vergelijken; voor benchmarks en benchlearning. Corporaties hebben hier al wat meer ervaring mee, zegt Mischa Coenen van Wonen Limburg. Hij is vooral enthousiast over dit aspect van de nieuwe NEN-norm.

Jan Kappers, UtrechtNog wat te doen

Alle deelnemers aan de bijeenkomst willen de nieuwe NEN-norm gaan gebruiken. Dat betekent dat er nog best wel wat moet gebeuren, zegt Jan Kappers van de gemeente Utrecht. “De meeste organisaties met maatschappelijk vastgoed in de portefeuille zijn nog niet zover.” Dat blijkt ook uit de poll tijdens de bijeenkomst. Maar de deelnemers zijn nu al enthousiast en zien zeker toepassingsmogelijkheden!

Doorontwikkeling

In Bouwstenen-verband hebben we spelregels ontwikkeld en de rollen in het vastgoedmanagement beschreven. Je kunt de nieuwe norm zien als een doorontwikkeling van deze publicaties en als kapstok om met beleidsmensen afspraken te maken over de waarde die in de vastgoedketen moet worden gerealiseerd. Zo valt er ook nog een mooie link te maken met het Bouwstenen-ontwikkeltraject van beleid naar ruimte en de waardewielen die in dat kader worden ontwikkeld.

 

 

Bijeenkomst gemist?

We organiseren hem nog een keer en wel op 30 september 2021. Zie hier het programma en de mogelijkheid voor aanmelden.

Breder meedoen?

Word partner en je kunt meedoen met alle actualiteitencolleges en al het gezamenlijk ontwikkelwerk. Bel naar 033-2584337 voor meer informatie.

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.