LinkedInYouTubeTwitter

Zeven waardenwielen op een rij

Onderzoeken

Bij het sturen op maatschappelijk vastgoed wordt steeds vaker gebruik gemaakt van waardenwielen of ambitiewebs. Bouwstenen vergeleek er zeven.

De gemeente Utrecht, het Rijksvastgoedbedrijf en het NEN Instituut hebben er zo'n waardenwiel of ambitieweb. Ook is er de waardentafel van het College van Rijksadviseurs, de 17 Sustainable Development Goals van de VN en de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex van het onderzoekcentrum Drechtsteden.

Belangrijk om op te sturen

Een vergelijk van deze wielen, overigens niet allemaal rond, levert een goed beeld op van wat de opstellers belangrijk vinden om op te sturen. Het gaat om waarden die aansluiten bij de doelen van de organisaties en die voor iedereen anders kunnen zijn. Voor een bibliotheek kan bijvoorbeeld ontmoeting en inclusie belangrijk zijn. En een schoolbestuur kan naast goed onderwijs ook duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

Image
Waardenwiel

Organisatiedoelen ontbreken

Bij een vergelijking van de 7 waardenwielen valt op dat er veel overeenkomsten zijn in de waarden waarop wordt gestuurd, vooral op fysiek vlak. Energie, klimaat en circulariteit komen vaak voor, soms met iets andere woorden. Op sociaal gebied komen inclusie, gezondheid, goed onderwijs en veiligheid bij vrijwel alle organisaties voor. Wat in de waardenwielen ontbreekt zijn de organisatiedoelen. Die zijn bij publieke organisaties anders dan bij commerciële organisaties.

Waardewielenwinkel

De vergelijking van de waardewielen en de gesprekken daarover in Bouwstenen-verband zijn gebruikt als basis voor een nieuw model. Daarin zijn naast sociale en fysieke doelen ook organisatiedoelen opgenomen. Het resultaat presenteren we tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 9 december 2021 in de Waardenwielenwinkel.

 

Bekijk hier de vergelijking van de 7 waardewielen

  

 

Meedoen?

Kom 9 december 2021 gratis shoppen in de waardenwielenwinkel en maak een waardenwiel voor jouw eigen organisatie.

Yes you can oranje

Meer informatie

De waardenwielen zijn onderdeel van ons ontwikkelwerk Van Beleid naar Ruimte

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.