LinkedInYouTubeTwitter

Huur lastig uit te leggen

Annemieke LübbertDe wijze waarop gemeenten de kostprijsdekkende huur berekenen, leidt niet altijd tot een logische en gemakkelijk uitlegbare huur.

Dat zegt Annemieke Lübbert. Annemieke werkt bij de gemeente Utrecht en doet voor Bouwstenen onderzoek naar de ervaring die gemeenten hebben met de kostprijsdekkende huur. 

Verschillende methoden

Annemieke: “In de Bouwstenen-publicatie 'Wat kost dat?' uit 2015 wordt uitgelegd hoe de kostprijshuur kan worden berekend. Daar zijn verschillende methoden voor. Uit een landelijke enquête in 2018 bleek dat die verschillende methoden in de praktijk ook allemaal worden gebruikt; ook de methode die niet echt logisch is.”  

Niet rijk van huur

"Ook als de huur wel logisch is opgebouwd, betekent dat nog niet dat hij in alle gevallen ook goed wordt begrepen of uitpakt, blijkt uit de praktijk. Er zijn mensen die denken dat gemeenten rijk worden van de huur die ze in rekening brengen, maar dat is bij de kostprijshuur per definitie niet het geval".

Niveau van berekening

Annemieke: “Eén en ander is ook afhankelijk van het niveau waarop de kostprijshuur wordt berekend; bijvoorbeeld per pand of per portefeuille. Als je het per pand doet en de berekening baseert op de waarde waarmee het pand bij de gemeente in de boeken staat, kan het zo zijn dat twee vergelijkbare panden voor dezelfde functie een verschillende huurprijs hebben. Dat kan je uitleggen, maar is in de ogen van derden niet altijd goed te volgen.”

 

Klik op de afbeelding voor vergroting

Begrotingsbenadering of vastgoed benadering

“Vanuit gemeentelijke vastgoed-afdelingen wordt vaak aan zowel interne als externe partijen verhuurd. De huur voor commerciële partijen wordt anders vastgesteld dan die voor interne of maatschappelijke partijen (geen kostprijshuur, maar markthuur).  De markthuur kan lager zijn dan de kostprijshuur. Ook dat is moeilijk uit te leggen.”

Aan de slag

Kortom; op dit punt (logische en uitlegbare huur) hebben we nog een slag te maken. Annemieke gaat daar komende tijd mee aan de slag; samen met wie wil.

 

 

Meedoen?

Dat kan. Doe als gemeente mee met:

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.