LinkedInYouTubeTwitter

CO2-meten is niet genoeg

Judith Sliedregt

Het Ministerie van OCW komt met een ventilatie-hulplijn en CO2 meters voor elke klas. “Dat lost het probleem niet op”, zegt Judith Sliedregt.

 

Judith is schooldirecteur en was tot voor kort voorzitter van de ledenraad van de Algemene Vereniging van Schoolleiders. Zij was op 4 februari 2022 te horen op het NOS Radio 1 journaal. “Veel scholen hebben al CO2 meters en echt geen advies nodig over hoe te ventileren. Wat ontbreekt is geld voor installaties om de lucht te zuiveren.”

€ 17 miljoen voor meters

Maar het begint wel bij meten. Niet alle scholen hebben meters in alle lokalen. Het ministerie van OCW stelt voor de aanschaf van de meters € 17 miljoen beschikbaar via de lumpsum financiering (€ 150,- per meter). Scholen die de meters eerder hebben gekocht, krijgen op die manier de aanschaf alsnog vergoed. Ook is er een website en hulplijn beschikbaar voor informatie over het gebruik van de meters en voor vragen en tips over ventileren. Hiervoor is € 3 miljoen gereserveerd.

Meters moeten goed zijn

De meters moeten voldoen aan allerlei eisen van het bouwbesluit. Zo moet de meter op het net zijn aangesloten, een bepaald meetbereik en nauwkeurigheid hebben, een waarschuwing afgeven als een waarde wordt overschreden en duidelijk afleesbaar zijn. Daarbij moeten de gegevens minimaal een jaar worden bewaard zodat er ook analyses op zijn uit te voeren.

Meer meten dan CO2

Als je een CO2 meter wilt hebben die geschikt is voor een monitoringssysteem zodat het op een dashboard kan worden uitgelezen moet er een firmware update plaatsvinden voor het doorsturen van de datagegevens naar het systeem. Dan heb je naast CO2 meters meer nodig. En als je toch aan de slag bent kan je meteen meer meten en monitoren, zoals ook het Carmel College doet.

Meer geld voor oplossingen

De reacties op het initiatief zijn gemengd. Met het sturen op CO2 is een eerste stap gezet, maar daarmee is het probleem rond de financiering van gezonde onderwijshuisvesting nog lang niet opgelost. Voor die oplossing is nog € 140 miljoen beschikbaar. Waarvoor en onder welke voorwaarden dat geld wordt ingezet is nog niet helder. Maar er moet zeker meer gebeuren. Om mee te helpen zoeken naar meer structurele oplossingen heeft Bouwstenen het initiatief genomen voor een Deltaplan Scholen. Diverse organisaties hebben zich inmiddels aangesloten.

 

 

Meedoen?

Op 9 maart 2022 gaan we in gesprek met scholen, gemeenten, Rijksoverheid en experts over wat er nodig is voor goed onderwijs, kleinere klassen, een rijke schooldag en een aantrekkelijke, gezonde en duurzame werkplek voor zowel kinderen als volwassenen.

Iedereen is welkom. Zie hier het programma.

Doe ook mee

Meer informatie

WEB initiatief Deltaplan

Reacties

Wat ik geen enkele publicatie terug zie komen is de relatie tussen een te hoge concentratie CO2 en aantal personen aanwezig. Regelmatig zie ik in scholen dat het aantal personen waarvoor de ventilatie gebouwd is overschreden wordt. Waarom wordt deze directe oorzaak van een te hoge concentratie CO2 niet benoemd of aangepakt?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.