LinkedInYouTubeTwitter

Meetsysteem; gezond én energiezuinig

Computer_Grafiek_Pixabay_500p.jpg

Stichting Carmelcollege werkt via een goed doordacht meetsysteem aan een gezonde leeromgeving die goed in balans is met het energieverbruik. 

 

Leon Dullaart, vastgoedadviseur bij het Carmelcollege legt uit hoe ze dat doen: "In het najaar van 2020 heeft Stichting Carmelcollege het merendeel van de lesgebonden ruimten in scholen voorzien van sensoren (1500 stuks). Deze intelligente sensoren zijn gekoppeld aan ons monitoringsysteem".

Binnenklimaat is belangrijk

"De sensoren meten de luchtkwaliteit, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het systeem zet de resultaten uit in een kleurrijke grafiek. Per dag, per jaar, per ruimte of gebouw of meerdere gebouwen: het is allemaal inzichtelijk. Het energieverbruik meten en verlagen is urgent, maar het binnenklimaat is minstens zo belangrijk voor een gezond leeromgeving", zegt Leon. Beide kan je niet los van elkaar zien.

Versnellen met subsidie

Image
Marga Moes

Marga Moes, beleidsondersteuner vastgoed: "Het verduurzamen kreeg een flinke boost door de SDE-subsidie. Daarmee hebben we 15.000 zonnepanelen op 30 van de 50 gebouwen gelegd. Soms was het nodig eerst dakonderhoud te doen. En dat allemaal in een kort tijdsbestek, binnen de termijnen van de subsidieverlener."

Scherpere keuzes

Naast de energiemaatregelen zoals EML (Erkende Maatregelen Lijst energiebesparing) heeft Stichting Carmelcollege ook ambities rond 'Frisse scholen' en monitort zij de luchtkwaliteit. De meetresultaten geven weer input voor het huisvestingsplan en meerjaren onderhoudsprogramma (MJOP). Hierdoor kan het bestuur scherpere keuzes maken over welke panden behouden blijven en wanneer welke maatregelen worden getroffen. De monitorgegevens worden breed binnen de stichting gebruikt. Om ook leerlingen meer bewust te maken van het energieverbruik start binnenkort een project 'Energy Challenge', dat in de scholen plaatsvindt. Het is de jeugd waarmee en waarvoor we dit doen!

Enthousiast verder

Marga: "We hebben nu meer data, maar wat we ook nodig hebben is meer geld, tijd én landelijke afstemming". Carmel is blij met de inzet van Bouwstenen hierin. Leon en Marga zijn druk met hun eigen scholen maar wensen de organisaties die nog aan het begin staan veel succes. 'Het is lastig maar ook hartstikke leuk. Zij deelden de lessen die ze sinds 2017 hebben geleerd met het brede Bouwstenen-netwerk tijdens een actualiteitencollege in juni 2021.

 

 

Meedoen? 

Dat kan! Word partner van Bouwstenen en maak elkaar wijzer. Bel voor meer informatie naar 033-2584337 of mail naar nieuws@bouwstenen.nl.

Je kunt ook op 9 december (online) meedoen met de Maatschappelijk Vastgoeddag.  

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.