LinkedInYouTubeTwitter

Netwerk Chefs Vastgoed

Op donderdag 5 september 2024 is Jolande Mensink onze gastvrouw.  Ze ontvangt 'hoofden vastgoed' van andere gemeenten graag in Amersfoort voor een collegiale uitwisseling rond actuele thema’s. En we gaan ook wat bekijken.

Image
Jolande Mensink, Bouwstenen, AA, 1909 -19.jpg

Waarom Amersfoort?

Amersfoort heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd op het gebied van duurzaamheid. Ook staat er veel in de steigers, waaronder het nieuwe gemeentehuis en het broedplaatsenbeleid. Onderwerpen die ook in veel andere gemeenten spelen.

 

Daarbij, Jolande gaat eind 2024 met pensioen. Een mooi moment om op locatie afscheid van haar te nemen en kennis te maken met haar opvolger. 

Programma

Samen met Jolande hebben we een mooi programma samengesteld, dat bestaat uit de volgende thema's/onderwerpen. Daarnaast is er alle ruimte voor eigen punten en bespreken we, voor zover relevant ook de insteek, koers en voortgang van Bouwstenen-ontwikkelwerk.   

Verduurzamen: naar 'normale' huurprijzen

Door investeringen in duurzaamheid kan de kostprijs van bijvoorbeeld een bibliotheek in Rotterdam, van € 32,- per vierkante meter naar € 200,- per vierkante meter gaan. Veel gemeenten maken in verband met deze investeringen intern afwijkende afspraken (onrendabele top) en/of aanvullende afspraken met de huurders (in huurcontract, in een allonge of op andere wijze). De manier waarop ze het doen is divers, maar niet ideaal. Het is extra werk en uiteindelijk moet duurzaamheid een normaal onderdeel van het werk worden. Ook voor het verwijderen van asbest, betere ventilatie en dat soort zaken regelen we niets aparts. Vraag is hoe de forse duurzaamheidsinvesteringen handig in te regelen, zowel intern als extern en zonder al te veel gedoe.  Waar stuur je dan als chef vastgoed op en hoe neem je de politiek en het bestuur daarin mee. 

Verduurzamen: beter verantwoorden

Vanuit de politiek wordt gevraagd de duurzaamheidsinvesteringen goed te verantwoorden. Daarbij wordt ingezet op CO2 reductie. Ook vanuit vastgoed willen we daarop aansluiten. Hoe doen de chef-gemeenten dat en hoe rapporteren ze daarover? In de voorbereiding gaat Bouwstenen op zoek naar goede voorbeelden. Tijdens deze bijeenkomst gaan we hierop in, wisselen we uit en kijken wat ons als leidinggevenden, te doen staat.

Meervoudig gebruik gemeentehuis

Image
Zoetermeer

Het stadhuis in Zoetermeer wordt al jaren dubbel gebruikt. De ervaring daarmee is wisselend en het beheer is recent opnieuw ingeregeld. Amersfoort bouwt aan een nieuw stadhuis dat ook door andere partijen wordt gebruikt en wil dat vanaf het begin goed inregelen. Daarvoor zijn diverse opties in kaart gebracht. Die bespreken we kort en delen de eigen ervaringen en inzichten. Hoe geef je hier goed sturing aan? Welke zaken kom je daarin tegen?  

Wandeling

Na de lunch maken we een korte wandeling door de stad. Daarbij leidt Jolande ons rond langs een aantal bijzondere locaties waaronder de bibliotheek van Amersfoort met flinterdunne zonnepanelen die op het dak zijn uitgerold.

Ervaring met uitbesteden

Weer aangekomen in het gemeentehuis deelt Dennis Damink zijn ervaring met aanbesteden. Tilburg werkte tot voor kort nauw samen met een grote aannemer maar heeft het werk opnieuw uitbesteed. Wat kunnen we daarvan leren.  

Lokale initiatieven, botsende werelden

Image
Eemhuis - Amersfoort

Overal in het land worden lokale initiatieven genomen waar vastgoed voor nodig is en waar de initiatiefnemers bij vastgoed aankloppen voor een pandje of een landje. Enerzijds is dat mooi (eigen kracht, uitvoeringscapaciteit, ander risicoprofiel), maar soms zijn het ook lastige processen. De systeemwereld waarmee de gemeente heeft te dealen kan nog wel eens botsen met de leefwereld van de initiatiefnemers. De afdeling vastgoed krijgt er soms flink van langs. Tijdens dit deel van het programma luisteren we naar verhalen van elkaar en van initiatiefnemers. We analyseren de mechanismen die er achter zitten (wetten, cultuur. imago, persoonlijke vaardigheden) en waar we al leidinggevende wel en niet iets aan kunnen doen. 

 

Met wie?

We doen dit programma met de deelnemers van het bouwstenen-netwerk Chefs Vastgoed. Voor specifieke onderdelen gaan we ook in gesprek met: 

 • Astrid van Mil en Tijs Cuppen - verduurzaming gemeentelijk vastgoed
 • Emelien den Dulk  en Emmely Hutten - vastgoedontwikkeling en -beheer
 • Nelly Swijnenburg - broedplaatsenbeleid

Datum, tijd en locatie

 • 5 september 2024
 • 9.30 uur inloop, starten om 10.00 uur tot 16.30 uur en dan een borrel
 • Stadhuis in Amersfoort
 

Ben jij erbij? 

Voor een goede organisatie horen we graag via deze link of je er al dan niet bij bent. Ook fijn te weten waar je belangstelling vooral naar uit gaat (dan nemen we daar meer tijd voor).

Image
Aanmelden

Meer informatie

Over Amersfoort

 • Webinfo; Aanpak verduurzaming Amersfoort met daarin oa
  • Bericht: over flexibele zonnepanelen op het Eemhuis (mei 2022)

Overige informatie

 • Webinfo: Duurzaamheidsaanpak gemeenten
 • Agenda: Maatschappelijk vastgoed 2024
 • Ontwikkelwerk: Nav deze agenda
 • Impressie: Bijeenkomst Samen met de markt (april 2022) 
 • Bericht: Aankoop Wijkpaleis: een pad vol hobbels (september 2022)  
Datum
Aantal dagen
1.00
Prijs
€ 0.00
Open of besloten
Besloten
Organisatie
BOUWSTENEN