LinkedInYouTubeTwitter

2209 Energie besparen met AI

Op 22 september 2022 zijn we in Amersfoort om meer te horen over energie besparen met artificiële intelligentie. Ron Cornelis van de gemeente Midden-Groningen en Jeroen Jorna en Chantal Roukema van ACS laten ons in een compact actualiteitencollege zien hoe AI van enorme toegevoegde waarde kan zijn in de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed.

Niks spannends aan

Chantal Roukema legt uit dat 50% van de verbruikte energie in maatschappelijk vastgoed niet nuttig wordt ingezet. Met AI en dus met "machine-learning" kun je hier iets aan doen. Dat blijkt minder ingewikkeld dan gedacht. Met de toevoeging van een kastje ter grootte van een cd’tje aan een bestaande installatie,  wordt om de 10 seconden informatie en data verzameld. Hiermee gaat het systeem aan de slag. Ron legt uit dat met de toevoegen van zo'n kastje in één van zijn sportaccommodaties 37% energie is bespaard. Het systeem is zelflerend en neemt ook allerlei externe data mee in de aansturing van de installatie. Voorspelt het KNMI een zonnige middag? Dan zal het systeem zorgen dat aan het einde van de ochtend even met extra verwarmen wordt gewacht. En niet alleen op temperatuur maar ook op CO2 en luchtvochtigheid kan zoveel slimmer worden gestuurd. 

Image
Energie besparen met AI

Minder met de handen aan de knoppen

Ron legt uit dat je dus veel minder "aan de knoppen" van het pand zit. Het systeem anticipeert op de veranderende omstandigheden. "We hadden eigenlijk in het begin helemaal niet door dat het systeem het ons zo makkelijk maakte", zegt Ron. "En dat is natuurlijk wat je wilt; dat je werk simpeler en beter wordt. En dan is 37% energie besparen natuurlijk helemaal leuk". ACS maakt voor iedere ruimte een helder overzicht waarop gebouwbeheerders per ruimte kunnen zien wat er gebeurt. Dat is natuurlijk wat je in een gebouwbeheersysteem (GBS) meestal wel ziet en de meeste beheerders monitoren dit ook. Maar het grootste verschil is dat met artificiële intelligentie direct gestuurd wordt, zonder dat je zelf aan de knoppen hoeft te komen.

Via de chat komen veel vragen binnen over de toepasbaarheid van AI in gebouwen. We zitten ruim in de tijd dus we kunnen hier goed op ingaan. We maken voor de deelnemers nog een Q & A.  

Eerst slimmer aan de gang, dan pas investeren

Jeroen beveelt aan om eerst te kijken wat je resultaat is als je slim (met AI) op je energiegebruik stuurt en daarna pas duurzaamheidsinvesteringen te doen. Hij ziet vaak dat na het plaatsen van het systeem ineens de helft minder zonnepanelen nodig zijn of dat een reuze investering in de installatietechniek (nog) niet nodig is. Een energiebesparing van ca. 37% in een multifunctionele sportaccommodatie, zoals in Midden-Groningen, betekent over het algemeen dat de eigenaar/verhuurder ineens keuzes heeft en heel gericht kan besparen op andere verduurzamingsmaatregelen. Jeroen vertelt dat het toepassen van AI in een gebouw ca. €20.000,- / €50.000,- kost. "Gelukkig is het een klein kastje en hoeven we de installatie zelf niet aan te passen."

Kennis delen

Ron deelt graag zijn kennis en geeft aan dat hij beschikbaar is voor collega's die vragen hebben. Uiteraard staan Jeroen en Chantal van ACS hier ook voor open. Op hun website wordt meer informatie over dit onderwerp gedeeld. We houden contact. 

 

 

Meedoen?

Dat kan. Deel ook je kennis in Bouwstenen-verband. Zo helpen we elkaar vooruit.

Of wordt partner van Bouwstenen en sluit je aan bij een van onze netwerken.

Meer informatie