LinkedInYouTubeTwitter

1209 Oriëntatiebijeenkomst Wijkcentrum als WMO-onderneming

Op 21 september 2012 kwamen 35 mensen in Amersfoort bijeen rond het onderwerp "de MFA als Wmo-onderneming".

 

Tom de Haas leidde het programma in met een korte presentatie. Daarna kwamen twee inleiders aan het woord:

  • Nicole Veuger van CoNpact schetste in haar presentatie 'De MFA als vliegwiel voor de Wmo' de gemeentelijke aanpak;
  • Freek Heerema gaf via zijn presentatie 'MFA in de wijk' een beeld hoe ondernemend Pameijer op de nieuwe ontwikkelingen inspringt.

Vervolgens werden aan de deelnemers drie vragen gesteld: 

  • Waar zit de herkenning?
  • Wat zijn de thema’s waarop we willen leren en ontwikkelen?
  • Waar zit de urgentie?

Uit de deelnemersgroep kwamen de volgende onderwerpen naar voren:


  • Samenwerking met andere partijen:

Hoe pakken we dat aan, en als je dat doet hoe geef je dan samen de verantwoording naar de gemeente vorm? De kern van het samenwerkingsvraagstuk is: Ondernemen om te overleven.  Hoe maak je via samenwerking een meerwaarde voor de burger, en voor betrokken organisaties? Hoe hanteren we de spanning van het “concullega” zijn. De ene keer collega, de andere keer concurrent. Ook is de vraag aan de orde wie de partners voor de komende tijd zijn. Mogelijk niet de partners van vroeger.

  • Samenwerking en contractering met de opdrachtgever:

Gemeenten hanteren tot nu toe vaak aanbestedingsprocedures. Of een subsidie relatie. Hoe gaat de gemeente als contractpartij om met een aanbod, een voorstel van samenwerkende partijen? Moeten we dan nog steeds aanbesteden, wordt het dan bestuurlijk of maatschappelijk aanbesteden of kunnen we dan onderhands contracteren?

  • Omgaan met schaal:

Nu wordt alles op de wijk of de buurt geprojecteerd. Voor veel taken geldt dat zij eerder lokaal of zelfs regionaal georganiseerd moeten worden. Hoe krijgen we als burgers, aanbieders en gemeenten overeenstemming op welke geografische schaal we taken moeten organiseren?

  • Vraaggericht werken:

Als de vraag steeds meer direct van de burgers komt, en gemeenten ook hun eigen beleidsdoelen formuleren, dan neemt de kans toe dat burgers en gemeente tegengestelde doelen nastreven.  Hoe opereren we als maatschappelijke organisaties in dat spanningsveld?  Besluiten komen langs verschillende wegen tot stand. Er is sprake van uiteenlopende belangen.  Waar neem je als professional in dat speelveld verantwoordelijkheid voor?

  • Loslaten en handhaven

De overheid laat aan de ene kant los en geeft taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden terug aan de burgers. Aan de andere kant heeft de overheid ook taken die blijven: algemene veiligheid en de handhavingstaken die juist bij de overheid liggen.

Steeds meer maatschappelijke taken worden teruggegeven en daarmee meer privaat. Waar gaat de overheid dan nog op sturen? En op welke gronden dan?

  • Exploiteren van het wijkcentrum:

Er zijn veel aparte en overlappende voorzieningen in wijken. Er komen nieuwe taken naar de wijk toe. De rolverdeling tussen burgers en professionals in de wijk verandert. Welke stappen kunnen we zetten om wijkcentra, MFA’s in de wijk, ook de komende jaren exploitabel te maken/houden?  En hoe kom je dan  tot een totaal programma, waarbij voeding wordt gegeven aan maatschappelijke doelen en je exploitatie gezond houden.

  •  Het wijkcentrum, participatie, werk en dagbesteding:

Hoe kunnen partijen die nog apart opdrachten uitvoeren op dit terrein, zoals welzijnsinstellingen, zorgaanbieders en uitvoerders van de sociale werkvoorziening in de wijk, vanuit het wijkcentrum samen werken voor de doelgroep?

 

Vervolg

Op het eind van de bijeenkomst werd de belangstelling voor een ontwikkeltraject gepeild. Zo'n 8 mensen gaven aan belangstelling te hebben. Voldoende basis voor een vervolg.

Zie hier het voorstel voor vervolg.