LinkedInYouTubeTwitter

1311 De WMO onderneming in de praktijk

Op vrijdag 22 november komt de werkgroep "het wijkcentrum als WMO onderneming" bijeen (jammer weer) op kantoor bij Movisie in Utrecht. We delen met elkaar de belangrijkste noties van het afgelopen jaar en bespreken hoe verder. 

 

Noties over 2013

In 2013 is de groep vier keer bij elkaar geweest. Bij de start is vooral ingegaan op welke wijze opdrachten, die binnen het kader van de WMO worden uitgevoerd, kunnen bijdragen aan de exploitatie van bestaande wijkcentra's.Effectievegebouwen

In de loop van de bijeenkomsten worden onderstaande zaken duidelijk:

  • De WMO verandert ingrijpend in het kader van de decentralisaties.
  • We zitten volop in de aanloop naar de feitelijke omslag; die vindt plaats op 01-01-2015.
  • De korte termijn oriëntatie op extra inkomsten uit de WMO als bijdrage aan de exploitatie van een wijkcentrum sluit niet aan op de grote dynamiek in wijken en de voorzieningen in die wijken.
  • Op lokaal niveau zijn er grote verschillen; in de aanpak die gemeenten kiezen, bij organisaties die de WMO uitvoeren en bij partijen die door veranderingen in de WMO geraakt worden.
  • De strategie rond de inzet van maatschappelijk vastgoed kan ook aanzienlijk verschillen; van afstoten tot onderbrengen in een aparte BV.
  • De deelnemers aan de groep zelf hebben een heel diverse achtergrond: welzijn, zorg, buurtbeheer, sociale werkvoorziening. Dat vraagt in de groep veel uitwisseling en afstemming om elkaars perspectief te leren kennen.
  • Het voeren van het multidisciplinaire gesprek in de groep is een metafoor van wat er in wijken en rond maatschappelijk vastgoed in wijken plaatsvindt.

De bijeenkomsten van de groep hebben door het jaar heen meer en meer een intervisie karakter gekregen. Dat wordt gewaardeerd. 

 

Perspectief op 2014

Bij de evaluatie van de groep is ook de vraag aan de orde geweest of er ambitie en energie is om dit onderwerp ook in 2014 bij de kop te pakken.  Hieronder wordt in een korte tekst thema en doelstelling voor 2014 samengevat.

 

De waarde van maatschappelijk vastgoed in de wijkaanpak

In de aanloop naar 1 januari 2015 zullen steeds meer gemeenten keuzes maken rond de uitvoering van de drie decentralisaties. De wijkaanpak en het werken met wijkteams, is een centraal onderwerp bij deze keuzes.  De uitwerking van deze keuzes heeft direct invloed op de inzet van bestaand maatschappelijk vastgoed.

In 2014 wil de ontwikkelgroep zich bezig houden met de vraag welke functie en betekenis maatschappelijk vastgoed krijgt in de vormgeving van het gemeentelijk beleid. Daarbij kiezen we ervoor om concrete cases in kaart te brengen. Cases die nu al vorm krijgen. Aan de hand van deze cases onderzoeken we of deze vertaald kunnen worden in één of meer businessmodellen voor de inzet van maatschappelijk vastgoed.  De bijeenkomsten van de ontwikkelgroep vinden plaats op locatie. We bezoeken de cases dus ook feitelijk.