LinkedInYouTubeTwitter

Tilburgs circulaire showcase

stadswinkelDe nieuwe Stadswinkel in Tilburg is zoveel mogelijk circulair gerenoveerd en is een van de eerste biobased en circulair getransformeerde kantoren in Nederland. Thomas de Laat, tactisch adviseur bij de gemeente Tilburg: “We zijn erg tevreden over dit project. Het is een mooie ‘showcase’ van een project, waarin circulariteit veel aandacht heeft gehad. We hebben er veel van geleerd.” 

Hoge ambities

De nieuwe stadswinkel is in juli 2023 in gebruik genomen. Wat eerst een bibliotheek was, is nu een plek waar inwoners en bedrijven terecht kunnen voor alle gemeentelijke zaken. Het verduurzamen van het eigen vastgoed staat bij de gemeente Tilburg hoog op de agenda. Al in 2016 formuleerde de gemeente hierover in een Roadmap hoge ambities. In 2020 publiceerde de gemeente een geüpdatete versie: Roadmap 2.0. Thomas: “Met de circulaire renovatie van dit 19.000m2 grote pand pioniert de gemeente op het gebied van circulariteit, vooruitlopend op Roadmap 3.0, waarin ook ambities ten aanzien van circulariteit worden opgenomen.”

Beeld: Joris Buijs 

Demontabel zonder kit                                                                                               

Thomas: “De renovatie is grotendeels demontabel uitgevoerd. Niet-duurzame materialen zoals kit en pur zijn niet gebruikt. Alle nieuwe materialen zijn gerecycled of van hernieuwbare grondstoffen gemaakt. Voorbeelden zijn gietvloeren van kurklinoleum, tapijt van oude visnetten en plafonds van gerecyclede PET-flessen. Het gebouw scoort dan ook een 8,7/10 op de circulariteit prestatie van gebouwen."

Knelpunten

Thomas: ”We ondervinden ook nadelen van de circulaire benadering van de renovatie. Zo heeft het niet gebruiken van pur en kit geleid tot muizen-overlast en ik twijfel of de luchtdichtheid voldoende is. Ook is regelmatig onderhoud aan bepaalde houten (bio-based) onderdelen van de gevels nodig. Daarbij is niet goed nagedacht over de bereikbaarheid van deze gevels.”

Circulariteit hanteerbaar maken 

Deze knelpunten bij het renovatieproject laten zien hoe complex zulke trajecten kunnen zijn, maar bieden ook waardevolle lessen voor toekomstige projecten waar Tilburg en anderen van kunnen leren. Zo hebben W/E adviseurs en de betrokken architect 5 strategiën uitgewerkt om circulariteit praktisch hanteerbaar te maken. Je treft het document onderaan dit bericht.  
 

 

Meedoen? Dat kan

We zijn op zoek naar mooie voorbeelden van circulair (ver)bouwen in het maatschappelijk vastgoed, beleidsstukken en handige tools. Heb je aanvullingen op onze verzameling? Dan horen we het graag!

 

Of wordt partner van Bouwstenen en doe mee met de kennisuitwisseling en ontwikkeling. 

Image
Yes you can oranje

Meer informatie

  • Notitie: Vijf strategieën om circulariteit hanteerbaar te maken (W/E adviseurs e.a. augustus 2023)
  • Webinfo: Verduurzamen Tilburg (Bouwstenen, 2025) 
  • Webinfo: Circulair (Bouwstenen, 2025)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.