LinkedInYouTubeTwitter

Subsidieregeling in de maak

Er is een subsidieregeling in de maak voor energiebesparing en het verbeteren van het binnenklimaat in scholen.

Via een ‘Specifieke uitkering doorbouwplan scholen’ (SUDS) is er € 40 miljoen te verdelen. Het geld komt van BZK en moet nog in 2020 worden vergeven. De maximale subsidie is 20% van de investering. Per project kan er maximaal € 2 miljoen worden aangevraagd. Het is niet mogelijk subsidies te stapelen, zo is in het concept van de regeling te lezen. En wie het eerst komt, wie het eerst maalt.  

Voor maatregelen

Verder is in de concept-regeling te lezen dat het geld is bedoeld voor schoolgebouwen in het PO, VO en SO. Voorwaarde is dat tenminste drie duurzaamheidsmaatregelen in het project worden aangepakt. Enkele maatregelen die onder de regeling vallen zijn dak-, gevel- en vloerisolatie, het plaatsen van HR++ glas, ledverlichting, groene-wanden en gevels en PV-panelen. Het project moet voor 1 januari 2022 zijn gestart en uiterlijk voor 1 januari 2023 zijn afgerond.

Geld via gemeente

Gemeenten kunnen de subsidie aanvragen. Scholen die in aanmerking willen komen, moeten dit via de gemeente doen. De subsidie wordt naar verwachting half november 2020 voor vier weken opengesteld.

Doorbouwen 

De subsidie is gelinkt aan het manifest Samen Doorbouwen aan Nederland, welke namens het netwerk ook door Bouwstenen is ondertekend. Bouwstenen is niet rechtstreeks betrokken bij de totstandkoming van deze regeling. Wel hebben we in maart 2020 vanuit de uitvoeringspraktijk input geleverd m.b.t. de maatregelen die snel kunnen worden gerealiseerd en er bij diverse betrokkenen voor gepleit te komen met een eenvoudige regeling waar overal in het land gebruik van kan worden gemaakt, bijvoorbeeld verdeling naar rato van inwoners (of aantal kinderen), te besteden voor een specifiek doel (doeluitkering met randvoorwaarden) en verantwoording achteraf (geen administratieve lasten voor niet gehonoreerde projecten); simpel, snel en met een eerlijke verdeling over koplopers en achterblijvers en via hen over bouwers verspreid door het land.      

€ 60 miljoen extra (oktober 2020)

Inmiddels is er een aanvulling van € 60 miljoen op de SUDS bekend gemaakt en komt het totaal bedrag uit op € 100 miljoen. En is er aanvullende eis met betrekking tot de ventilatie op scholen toegevoegd. Ook is het maximale subsidiabele precentage opgehoogd tot 30% van de investering. Aanvullende informatie vindt u in het aanvullende Bouwstenen-artikel over binnenklimaat.

 

 

Reageren?

De regeling is nog niet definitief vastgesteld. Begin oktober 2020 komt er meer duidelijkheid, meldt het ministerie van BZK.

Als u het ministerie nog suggesties wilt meegeven, aanvullend of anders dan onze suggesties, kunt u gebruik maken van onderstaande reactieknop.

 

 

 

Meer informatie

Waarom komt men nu pas met deze regeling. De schoolgebouwen die in 2021 aangepakt worden zijn al vastgesteld. De begroting is niet meer aan te passen. Dus zullen er nu geen extra maatregelen genomen kunnen worden. Als die extra maatregelen wel al gepland waren dan levert deze regeling dus geen extra investeringen op.

De regeling is nog steeds niet definitief. Mogelijk wordt de aanvraagtermijn van 1 december 2020 tot 1 juli 2021. De focus ligt op verbeteren luchtverversing, Verder kooldioxidemeters en energiebeheersysteem.

Het zou mooi zijn wanneer de SUDS beschikbaar komt projecten met verschillende scholen tegelijk voor schoolbesturen. Schoolbesturen beschikken over meerdere gebouwen in verschillende staat en met verschillende mate van duurzaamheid en ventilatie. Zo kan er maatwerk geleverd worden en verschillende maatregelen bij verschillende scholen genomen worden, niet 3 of 4 maatregelen per uniek gebouw.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.