LinkedInYouTubeTwitter

Snelle stappen

finacieringMet een beetje extra financiering kunnen scholen en gemeenten ook nog in 2020 stappen zetten in de realisatie van het Klimaatakkoord.

 

Dat blijkt uit een kleine inventarisatie onder grote, middelgrote en kleine gemeenten door Bouwstenen. 

Aan de slag

LedTerwijl in Den Haag nog wordt onderhandeld over de prijs van de verduurzaming willen scholen en gemeenten graag snel aan de slag. Er is echter onvoldoende geld beschikbaar, zelfs voor eenvoudige duurzaamheidsmaatregelen, blijkt uit de rondgang. Ondertussen raken we steeds verder achterop met het bereiken van de doelstelling. 

Snelle resultaten

Veel gemeenten denken snel resultaat te kunnen bereiken met extra geld voor LED-verlichting. Dat kost al gauw meer dan € 2 ton, maar kan betrekkelijk snel worden gerealiseerd. Dat geldt ook voor het vervangen van enkel glas naar HR++ glas en het plaatsen van zonnecollectoren bij (openbare) zwembaden. Ook dat kan snel worden gerealiseerd.

Meer inzicht

Om de opgave beter op de rit te krijgen, willen gemeenten graag ook snel extra geld om meer inzicht in het energiegebruik en de CO2 footprint te krijgen en geld om bijvoorbeeld een energie registratiesysteem en bewakingssystemen aan te schaffen. 

Onderhoudsprogramma

De voor de implementatie benodigde ambtelijke uren worden in begrotingen en investeringsvoorstellen vaak vergeten. Datzelfde geldt ook voor adviesuren. Debby Sebel, Beleidsmedewerker Vastgoed en Grondzaken gemeente Noordenveld: “Met wat meer procesgeld zouden gemeenten bijvoorbeeld een duurzaam meerjaren onderhoudsprogramma of routekaart op kunnen stellen.” 

Benodigde investing

De benodigde investering om het maatschappelijk vastgoed te verduurzamen is enorm en wisselt per gemeente. Er wordt ook nu al door veel gemeenten in de verduurzaming geïnvesteerd, maar om echt stappen te kunnen zetten is veel meer nodig.   

 

 

Meedoen?

Dat kan. In vrijwel alle netwerken wordt komende maanden ingegaan op de vertaling van het energie- en klimaatbeleid naar de eigen vastgoedportefeuille (routekaart). Dat doen we vanuit verschillende invalshoeken (sturing, onderhoud, financiën, onderwijs, sport, vastgoedmanagement algemeen). Misschien een idee om aan te sluiten.  

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.