LinkedInYouTubeTwitter

€ 360 miljoen voor binnenklimaat

Arie SlobMinister Slob stelt extra geld beschikbaar voor aanpassing van het binnenklimaat op scholen.

In totaal komt er € 360 miljoen beschikbaar voor specifieke maatregelen op het gebied van ventilatie.

 

€ 40 miljoen was al eerder toegezegd door het kabinet voor de SUDS-regeling. Deze wordt nu met € 60 miljoen opgehoogd naar € 100 miljoen, met de verplichting om de ventilatie in de plannen mee te nemen. Ook wordt het subsidiepercentage verhoogd van 20% naar 30%. Naar verwachting wordt deze regeling in november 2020 opengesteld. De resterende € 260 miljoen komt later beschikbaar. 

Ventilatie nog niet op orde

Het Landeijk coordinatieteam ventilatie op scholen (LVCS) heeft afgelopen weken de situatie op scholen geinventariseerd. Uit dit onderzoek blijkt dat 38 % van de onderzochte schoolgebouwen voldoet aan het Bouwbesluit, 11 % nog niet en van 51 % van de scholen geen gegevens bekend zijn. Dat de luchkwaliteit in veel scholen niet op orde is, is al langer bekend. Met het nieuwe geld hoopt het kabinet binnen drie jaar alle schoolgebouwen te laten voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.

Bijdrage aan onderwijskwaliteit

Minister Slob schrijft aan de Tweede Kamer dat onderwijshuisvesting al enige tijd een punt van zorg is en onvoldoende aandacht heeft gekregen van schoolbesturen, gemeenten en het Rijk. Ook geeft hij aan dat onderwijshuisvesting een belangrijk onderdeel is van onderwijskwaliteit. Met die erkenning van het belang van goede huisvesting voor de onderwijskwaliteit zijn we natuurlijk heel blij.  

Meer nodig

De vereniging van leveranciers van ventilatie- en filtersystemen (VLA) verwacht niet dat scholen deze winter al zullen zijn voorzien van goede ventilatiesystemen. Ook is het budget, dat door het kabinet wordt uitgetrokken, onvoldoende, vindt VLA-voorzitter Wouter Wijma. De PO-raad is blij met het geld en pleit samen met de VO-raad voor meer onderzoek.

Zorgvuldige afweging

Het Bouwstenen-netwerk pleit voor een brede blik bij het zoeken naar oplossingen voor het binnenklimaat-probleem bij scholen. De subsidies voor Frisse Scholen destijds, hebben niet overtuigend geleid tot een beter binnenklimaat, maar vaak wel tot hogere bouw- en exploitatiekosten voor scholen. De oplossing voor het binnenklimaat kan liggen in (een combinatie van) betere installaties, meer ramen die open kunnen, kleinere klassen/lagere bezetting van het gebouw en wellicht ook andere aanpassingen in het gebouw. De inzet van de € 360 miljoen, vraagt een zorgvuldige afweging.  

 

 

Meedoen?

Dat kan! Sluit je aan bij ons netwerk onderwijshuisvesting (voor gemeenten), onderwijs (voor scholen) of netwerk onderhoud om de veiligheid en gezondheid op scholen te verbeteren.

 

U kunt ook met onderstaande reactieknop reageren op dit bericht. Niet vergeten te saven.

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.