Inhuur is duur, personeel schaars en ervaren collega’s gaan met pensioen. Tegelijk staan jonge professionals te springen om aan de slag te gaan. Gemeenten spelen daarop in: de Vacaturemonitor van het A&O Fonds laat zien dat er eind 2024 méér trainees en stagiaires worden gevraagd, terwijl het aantal andere vacatures juist met 8,4% is gedaald.
Wil je in 2026 een trainee inzetten? Regel dan nu, in mei of juni, de formatieruimte. Dan heb je voldoende tijd om te werven.
Starters staan te springen
Het aanbod van nieuwe, ervaren medewerkers groeit niet meer – het krimpt. De werkdruk bij huidige medewerkers neemt toe. Daarom is het belangrijk om niet alleen op geld te budgetteren, maar ook op de mensen (FTE’s) die je kunt aantrekken.
Starters willen juist graag aan de slag, maar hebben moeite om een passende baan te vinden. Veel vacatures vragen om ‘3 tot 5 jaar ervaring’. En wie bij een gemeente wil werken, leest vaak: ‘ervaring bij een (semi-)overheidsorganisatie is vereist’.
“Het is als starter lastig om aan een baan te komen. In veel vacatures laten bedrijven weten op zoek te zijn naar iemand met 3-5 jaar werkervaring - zelfs in junior posities. Daardoor viel ik als net afgestudeerde zonder werkervaring tijdens het solliciteren vaak buiten de boot.” vertelt Mirte Blok, trainee bij Bouwstenen.
Kansen én aandachtspunten
Starters kijken met een frisse blik naar de organisatie. Ze komen met ideeën voor vernieuwing en verbetering. Dat helpt de professionalisering van de sector vooruit.
Een veelgenoemd nadeel: ze missen nog de vakvolwassenheid om zelfstandig te werken. Daardoor hebben ze begeleiding nodig - en die is er vaak niet. Als jonge professionals te veel moeten zwemmen, stoppen ze soms binnen zes maanden weer. Dat is zonde van alle inzet.
Daarom vroegen meerdere gemeenten Bouwstenen om een traineeship op te zetten, dat in 2022 startte. Een groot deel van de begeleiding wordt daarin geregeld.
Traineeship Bouwstenen
Het traineeship van Bouwstenen richt zich specifiek op maatschappelijk vastgoed. Deelnemers worden opgeleid door ervaren koplopers uit het werkveld. Zo brengen ze elke week nieuwe inzichten mee naar de werkvloer. Ze zijn snel ingewerkt en pakken een actieve rol in overleggen met collega’s. Ook houden ze overzicht over wat er speelt bij andere gemeenten.
Belangrijkste voordelen:
- Theorie én praktijk: trainees vertalen de theorie direct naar de praktijk via excursies en opdrachten van gemeenten.
- Opleiding door koplopers: professionals uit verschillende functies delen hun ervaring en actuele inzichten.
- Persoonlijke begeleiding: de Talentmanager van Bouwstenen spreekt maandelijks met elke trainee.
- Landelijk netwerk: trainees leren samen, op de werkvloer en van collega’s in het hele land. Ze bouwen onderweg een netwerk op dat waardevol is voor de hele afdeling. Ze mogen ook gratis deelnemen aan netwerkbijeenkomsten va
n Bouwstenen.
Wat levert het op?
- Iemand die meewerkt én meedenkt
- Extra capaciteit, zonder dat je zelf de begeleiding hoeft te organiseren
- Verjonging van je team en een frisse blik
- Een duurzame investering in de toekomst van je afdeling
Hoe het werkt
De trainee werkt vier dagen per week op locatie (bij jouw organisatie). Eén dag per week krijgt hij of zij met andere trainees training en werkt aan opdrachten. De ene week op locatie of op excursie, de andere week online.
Het traineeship duurt één of twee jaar. In het eerste jaar leren trainees de rollen, spelregels en ontwikkelingen binnen maatschappelijk vastgoed kennen. Het tweede jaar stemmen we af op hun specifieke verdiepingsbehoefte én die van jouw organisatie.
Overtuigend bewijs
“We moeten jonge mensen aantrekken én behouden voor ons werkveld. Daarin investeren is geen luxe, maar noodzaak. Onze ervaring is dat het opleiden van een trainee echt iets toevoegt aan ons team,”
zegt Barend van der Heijden, vastgoedmanager bij de gemeente Zwolle.
Marloes Tepper, accountmanager bij gemeente Almere: “Ik zie dat onze trainee, door alle onderwerpen die aan bod komen, snel zijn draai heeft gevonden in zijn werk.”
‘Het belang van strategisch personeelsbeleid is groter dan ooit’, zegt het A&O Fonds. Een traineeship is daarvoor een slimme oplossing. De ervaringen van gemeenten laten dat duidelijk zien.
Geef je interesse door!Meld je vóór 11 juli aan via trainees@bouwstenen.nl. Talentmanager Honoré Schreurs neemt daarna contact met je op. Bellen kan ook: 033 258 4337 |
![]() |
Meer informatie
- Rapport: Vacaturemonitor 2024 (A&O fonds Gemeenten, april 2025)
- Webinfo: informatie traineeship voor maatschappelijk vastgoed afdelingen (Bouwstenen, 2025)
- Webinfo: informatie traineeship voor HR afdelingen (Bouwstenen, 2025)
- Testimonial: Gemeente Zwolle (16 september 2024)
- Testimonial: Gemeente Utrecht - (24 juni 2024)
- Testimonial: Gemeente Almere (6 juni 2024)