LinkedInYouTubeTwitter

2409 Uitwisseling met Rijksvastgoed

Op 10 september 2024 zijn we op uitnodiging van Rijksvastgoed bij het kantoor van de Belastingdienst in Eindhoven; Fellenoord 15. Hairo van den Berg, duurzaamheidsadviseur van de Belastingdienst, is ons contactpersoon ter plaatse en hij leidt ons na een kennismakingsrondje en zijn presentatie door het gebouw.

Image
Voorkant Rijksvastgoedgebouw Fellenoord

Markt weet het beter

Mooi gebouw. Het paradepaardje van het Rijksvastgoed en dat is te zien. Schapenwollen isolatie, mycelium plantenbakken en groen afval dat wordt geleverd aan de floating farm in Rotterdam. Energiezuinig, circulair en met veel planten. De tender van destijds is op Tenderned terug te vinden. Een prestatiegerichte aanbesteding is op de markt gebracht als een geïntegreerd contract, inclusief een beheercontract met een looptijd van 2 jaar. Tijdens innovatie meetings is steeds samen met de marktpartijen gekeken waar het rijksvastgoed op langer termijn naar toe wil en hoe daar te komen. De markt weet dat beter dan wij, zegt Sander de Iongh.

Samen delen en ontwikkelen

Nog voor de lunch bespreken we het Bouwstenen meezoek- en ontwikkelwerk. Stel je vragen tijdens bijeenkomsten en via de app (6 nieuwe toegevoegd). En deel je ervaring met nieuwe maatregelen. Dan helpen we elkaar vooruit, zegt Ingrid. 

 

Aansluitend licht ze het Bouwstenen-ontwikkelwerk toe en het concept van de handreiking kapitaalgoederen. Die wordt onderschreven, al zijn we nog niet zo ver dat we alles kunnen invullen, maar ook met beperkte invulling kan je voor de prijs in aanmerking komen, zegt Ingrid. Haarlemmermeer gaat ervoor en heeft vast de categorie-indeling aangepast aan het format.

Sturen op vier duurzaamheidsthema’s

Na de lunch vertelt Selina Roskam over het duurzaamheidsbeleid van het Rijksvastgoedbedrijf. We bouwen duurzaam of we bouwen niet, heeft de directieraad van het Rijksvastgoed gezegd en dat voeren ze ook uit in de praktijk. Als gebruikers een aanpassing of verbouwing willen, maar geen geld over hebben voor duurzaamheid, geeft het RVB duurzame projecten voorrang. Bij het verduurzamen kijkt het RVB naar energie, biodiversiteit, circulariteit en klimaat en heeft doelen voor 2030 en 2050 opgesteld, die richting geven. De Routekaart 2.0 verduurzaming rijks doet het goed in de communicatie. Diverse gemeenten sturen ook op meer thema’s dan energie, al valt er ook nog een flinke slag te maken. We zijn benieuwd naar de 7 prestatie indicatoren die RVB momenteel opstelt (wordt vervolgd) om de voortgang te monitoren. 

Handige tools voor de uitvoeringZonnepanelen

Sander de Iongh, neemt na een korte break het stokje van Selina over en vertelt hoe het RVB al die duurzaamheidsdoelen, operationaliseert. Diverse scans en veel standaard en voorbeeldcontracten zijn op de site van het RVB te vinden en ook voor ons toegankelijk. “We hebben het zo ingericht dat het eenvoudiger is deze lijn te volgen dan daarvan af te wijken”, zegt Sander.

En verder

Zo kunnen we veel van elkaar overnemen, innovaties snel doorvoeren en ook samen optrekken richting de beleidsdirecties van het Rijk. Zo worden in Den Haag bij KGG, VRO en OCW allerlei informatie-eisen voorbereid, waar we over kunnen meedenken.

 

Rijksvastgoed overweegt een update van de huidige routekaart, in verband met het EU beleid. Moeten we onze routekaart ook weer eens herzien?, vraagt Ingrid. Dan moeten we die eerst lezen, wordt er geroepen. Graag.

 

Wat volgt?

Kom met je vragen en mooie oplossingen via app en nieuws@bouwstenen.nl.

 

Fijn als je per mail wilt reageren op de handreiking paragraaf kapitaalgoederen (zie eerdere mail) en de vraag of onze Routekaart Maatschappelijk Vastgoed uit 2019 een update nodig heeft. 

 

We zien je graag op 28 november 2024 tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag met mooie sessies over duurzaamheid. 

Image

 

Meer informatie

Informatie van RVB

  • Presentatie: Hairo van den Berg over de duurzaamheid van Fellenoord
  • Presentatie: Selina en Sander over het verduurzamen van vastgoed bij het  Rijksvastgoedbedrijf (september 2024)
  • Tender: Inbouwpakket Rijkskantoor (juli 2020)
  • Webinfo: Routekaart RVB 2.0

Website Bouwstenen