LinkedInYouTubeTwitter

Utrecht onderzoekt rol wonen

De gemeente Utrecht onderzoekt of ze panden kan (laten) opkopen om meer sociale huurwoningen te realiseren. "Als het zover komt, zou de vastgoedorganisatie een nieuwe rol krijgen. Die past heel goed bij het coalitieakkoord om actief vastgoedbeleid te voeren". zegt Ronald Snel, opgavemanager wonen bij de Utrechtse Vastgoedorganisatie. "Hoe die rol er precies uit gaat zien, gaan we samen met onze partners uitwerken."

Binnenstedelijke groeiRonald

De stad Utrecht groeit flink qua inwoners en wil die groei vooral binnenstedelijk realiseren. Ze wil dit doen met nieuwbouw, door bestaande woningen beter te benutten en met het plaatsen van tijdelijke woningen.

Alle registers open

Ronald: “Ondanks de inspanningen van marktpartijen en woningcorporaties, is er een tekort aan woningen in Utrecht. Mensen in een kwetsbare positie blijven daardoor langer in de maatschappelijke opvang, een ongewenste situatie. Alle registers moeten open om meer huisvesting te realiseren. Het aankopen van vastgoed kan hieraan bijdragen." 

Doorstroming kwetsbare doelgroepen

“Om de doorstroming van kwetsbare doelgroepen naar een huis mogelijk te maken, willen we mogelijk zelf panden opkopen en ze voor wonen geschikt maken. Het liefst doen we dat in wijken en buurten met een laag aandeel sociale huur. De gemeenteraad heeft hiervoor op 18 januari 2023 een motie ingediend en die is zonder stemming door het gemeentebestuur overgenomen.” 

Nieuwe rol

Tot in de vorige eeuw hadden veel gemeenten nog een eigen woningbedrijf, maar in de loop van de jaren hebben ze die afgestoten of verzelfstandigd. Nu hebben nog maar een paar gemeenten een eigen woningbedrijf. Wel hebben gemeenten in Nederland ongeveer 2,6 miljoen vierkante meter vastgoed met een woonfunctie in bezit. In totaal gaat het om 30.000 woningen, blijkt uit cijfers van Bouwstenen-partner Republiq. Het is een diverse verzameling; tijdelijk bezit voor gebiedsontwikkeling, woningen voor statushouders, ambtswoningen, tijdelijke woningen voor arbeidsmigranten of woningen in monumentale panden. Naast Utrecht, overwegen ook andere gemeenten hun rol rond wonen weer actief op te pakken met name voor tijdelijk wonen, bijvoorbeeld voor noodopvang, crisisnoodopvang of spoedzoekers.

 

 

Meedoen? Dat kan

Binnen Bouwstenen onderzoeken we de rol van gemeenten bij vluchtelingenopvang en andere kwetsbare doelgroepen. 

Fijn als jij ook jouw informatie over deze zoektocht deelt. Dat kan via onderstaande reactieknop of via een mail naar nieuws@bouwstenen.nl

Image
Yes you can oranje

Meer info

  • Motie: Panden opkopen
  • Vergadering: Gemeenteraad Utrecht 18 januari 2024
  • Bericht: Sneller plekken realiseren (Bouwstenen, september 2023)
  • Notitie: Verkenning ijzeren voorraad (Bouwstenen, mei 2024)
  • Bericht: Nieuwe vastgoedtaak gemeenten (Bouwstenen, maart 2023)
  • Webinfo: Vluchtelingenopvang

 

Image
Vluchtelingenopvang schema
©Bouwstenen voor Sociaal

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.