LinkedInYouTubeTwitter

2109 Uitvoeringsstrategie verduurzamen en meer

Op 1 september 2021 wisselt een aantal deelnemers uit het netwerk vastgoedmanagement haar ervaring uit. Er gaat veel over tafel. Mooie voorbeelden, praktische problemen en visies over mogelijke oplossingen.

Mooie voorbeelden

Zo is er een gemeente die het verduurzamen van 5 verschillende panden (via een aanbesteding) in de markt heeft gezet. Hierbij zou in 15 jaar bijna 77% CO2 reductie kunnen worden bereikt. Oorspronkelijke gedachte was dat via een esco te doen maar het werd uiteindelijk na de voorselectie een prestatiecontract. 

 

In een noordelijke gemeente is een Stichting met drie zwembaden aan het verduurzamen geslagen. Het begon met een enthousiaste vrijwilliger die de boel in gang heeft gezet en nu een lening bij de gemeente heeft gesloten om de maatregelen te treffen. Mooi voorbeeld ook voor anderen, omdat daar veel pionierswerk is verricht.

Pleidooi voor monitoring 

Volgende stap in de verduurzaming is het meten van de resultaten. Daar wordt een stevig pleidooi voor gehouden. De aanwezigen zijn het met elkaar eens: Er moet één iemand voor worden aangewezen die contact met energieleveranciers onderhoudt, gegevens verzamelt, enz. Deze persoon kan er dan vervolgens op toezien dat er wat met die gegevens gebeurt.

Hoe krijg je het aan de praat 

Vraag is wel hoe je die motor aan de praat krijgt. Een energieverslag of milieuverslag helpt, maar je moet het allemaal zelf oppakken. Niemand die er om vraagt en dat motiveert niet echt. Vooral de kleinere gemeente lopen er tegenaan dat er geen capaciteit voor is, of kan worden vrijgemaakt. Tip: zoek hierin de samenwerking met buurgemeenten en regel dit samen, eventueel via een al bestaande samenwerking.

Label C geen issue

Label C is geen issue bij de aanwezige gemeenten. Kantoren hebben al minimaal label C of de aandacht is er niet. Daarbij zegt een label niet veel. De druk vanuit het Rijk (brief van Minister) is nog niet bij de vastgoedafdelingen aangekomen. Wat volgens het Rijk onder ‘kantoor’ wordt verstaan is wel voor verbetering vatbaar. Ligt waarschijnlijk aan de BAG.

Begroten en verantwoorden

Het initiatief van de Financiële Experts van Bouwstenen wordt door de aanwezigen onderschreven: De BBV is niet geschikt om vastgoed goed mee in beeld te brengen. Men ziet de ruimte verbetering uit oogpunt van transparantie, vergelijkbaarheid en bestendige lijn. Maar waarschijnlijk is een schaduwboekhouding zoals nu blijvend nodig, verzucht een van de deelnemers. 

Wat heb je nodig

Andere invalshoek: welke gegevens van gemeenten zijn relevant in de BBV zodat de burger er iets aan heeft en je er ook nog iets aan hebt qua bedrijfsvoering. Een simpele oplossing zou al zijn: iets meer regels stellen voor de paragraaf kapitaalgoederen. Bijvoorbeeld een overzicht van panden, boekwaarden, marktwaarde en huurinkomsten, en of die van binnen of buiten komen. En dat op gelijke wijze in verband met vergelijkbaarheid en bestendige lijn.

Wat (niet) helpt

Juist voor vastgoed is het jammer dat interne doorbelastingen niet meer kunnen. Interne huur kan dus niet goed in beeld gebracht worden. Wat wel helpt is goed onderscheid te maken tussen de kosten voor het pand en de servicekosten. Aangaande de waardering van panden (bijvoorbeeld meer op basis van marktwaarde) is er verschil van inzicht. Gemeenten zijn huiverig de stille reserves in beeld te brengen. Het is niet liquide en vaak ook niet liquide te maken (incourant, wettelijke taak). En in de BBV kan je weinig met (een vergelijking van) restwaarde. Er zijn verschillen in afschrijvingen tussen gemeenten; bij een van de deelnemers worden de stichtingskosten tot 15% afgeschreven.

 

Kortom veel uitgewisseld waarmee we weer verder kunnen.

 

 

What's next

6 oktober (11.15-12.15 uur)  is de volgende bijeenkomst. Onderwerpen volgen nog, maar zet datum en tijd vast in je agenda.

 

En ook fijn als je:

  • je bestuurder wilt attenderen op het bestuurlijk oploopje van 24 september
  • de enquête onder gemeenten invult (voor zover nog niet gedaan). Invullen kost 30 minuten en is waarschijnlijk in te vullen zonder iets op te hoeven zoeken. De input helpt ons allemaal vooruit.

 

Meer informatie