IKC de Kloostertuin voldoet als eerste school in Assen aan de BENG normen en is compleet gasloos.
Om dit te bereiken heeft het complex onder andere een WKO (Warmte-Koude Opslag) installatie en zonnepanelen op het dak en voldoet de school aan de eisen voor Frisse Scholen klasse B. Arie Bottema van advies- en ingenieursbureau Sweco: "duurzaamheid staat hier centraal."
Tijd voor iets nieuws
Na vijftien jaar onderwijs in noodlokalen was het tijd voor een nieuw, groot eigentijds schoolgebouw in de wijk Kloosterveen. Het nieuwe complex, dat in 2018 werd opgeleverd, biedt onderdak aan een kinderdagverblijf, BSO en een reguliere basisschool met twee stromen leerlingen.
Aanbesteding
Voor de aanbesteding werd een programma van eisen opgesteld waarbij duurzaamheid centraal stond. Arie: "De eisen uit het bouwbesluit waren hierin de ondergrens, verder was het belangrijk dat het complex aan de eisen voor ‘frisse scholen’ zou voldoen. BENG was niet direct een eis, maar tijdens het proces bleek dat we het met weinig extra investeringen konden realiseren.”
Alles in één
De aanbesteding werd gewonnen door het eveneens in Assen gevestigde Hendriks. Arie: “We werkten met het ‘design, build, maintain’ principe, waarbij ontwerp, bouw en onderhoud door één partij worden uitgevoerd. We koppelden een architect en technische adviseurs aan de aannemer. De aannemer kon zo tijdens de ontwerpfase zijn kennis over de bouw inbrengen en rekening houden met toekomstig onderhoud.”
Rendabel
Arie: “Door het compacte ontwerp in combinatie met duurzaamheid zijn de exploitatiekosten lager dan bij een gemiddelde school. Dit komt door het lage energieverbruik en de lage onderhoudskosten.”
Groen spelen
Niet alleen de school zelf is duurzaam, ook de directe omgeving is groen. Arie: “De kinderen leren in de moestuin en reguliere tuin o.a. hun eigen voedsel te verbouwen.“ Inmiddels biedt het complex onderdak aan zo’n 400 leerlingen en 50 kinderen in de BSO.
Meer weten?Tijdens onze jaarbijeenkomst zijn er diverse sessie rond de verduurzaming van scholen en andere maatschappelijk vastgoed. Zie hier het hoofdprogramma en de sessies. Aanmelden kan via de knop hiernaast.
Word partner (link)en neem deel aan één van de netwerken waarin managers en professionals kennis en ervaring uitwisselen.
En fijn als scholen en gemeenten meedoen met de landelijke Bouwstenen enquête (in een half uurtje te doen), met o.a. vragen over verduurzaming. |
Meer informatie
-
Artikel IKC kloostertuin (Bouwen in het Noorden)
-
Meer duurzame locaties (link naar pagina bij duurzaam en fris)
-
Praktijkinformatie maatregelen
-
Aanpak verduurzaming scholen
-
Route Verduurzaming maatschappelijk vastgoed