Aquathermie
Aquathermie is het verwarmen of verkoelen van gebouwen m.b.v. warmte en koude uit water. Er zijn drie vormen:
-
Image
Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO); in de zomer wordt met een warmtewisselaar warmte uit het oppervlaktewater gehaald en opgeslagen in de bodem (WKO). Deze warmte kan in de winter worden benut voor verwarming. Een warmtepomp levert de warmte op voldoende temperatuur aan gebouwen voor verwarming en warm tapwater. Vaak kan in de zomer gekoeld worden met koude die tijdens de winter in de bodem is opgeslagen.
- Thermische energie uit drinkwater (TED); met behulp van een warmtewisselaar wordt gebruik gemaakt van warmte en koude uit drinkwater.
- Thermische energie uit afvalwater (TEA); ook wel riothermie genoemd.
Erkende maatregel
Aquathermie behoort op dit moment (nog) niet tot de Erkende Maatregelen.
Verwacht resultaat
- Minder gasverbruik en CO2-emissie.
- Het potentieel van thermische energie uit grondwater is ongeveer 150 PJ per jaar, wat ruim 40% is van de totale toekomstige warmtevraag in de gebouwde omgeving. Het potentieel van thermische energie uit drinkwater is ongeveer 4 tot 6 PJ per jaar en het potentieel van thermische energie uit afvalwater is ongeveer 56 PJ per jaar.
Praktijkervaring
In Cuijk wordt het Merletcollege verwarmd en verkoeld met thermische energie uit oppervlaktewater. In de winter onttrekt een warmtepomp warmte aan het Maaswater, en in de zomer wordt het Maaswater gebruikt voor koeling. Het schoolgebouw heeft de primeur in Nederland als het gaat om dit concept.
In Eindhoven wordt het Pieter van den Hoogenband zwemstadion verwarmd met thermische energie uit drinkwater. Vanuit een pompstation van Brabant Water loopt - door een ruwwaterleiding - water met een temperatuur van 14 graden naar het zwembad. Een warmtewisselaar onttrekt 4 graden warmte, waarmee het zwembadwater en de ruimtes binnen het zwemstadion worden verwarmd. Het naar 10 graden afgekoeld water in de ruwwaterleiding gaat vervolgens verder naar Brabant Water, waar het gezuiverd wordt tot drinkwater. Dankzij deze methode van verwarmen wordt rond de 80% minder gas verbruikt.
Deel je ervaringVia onderstaande reactieknop kun je aanvullen of reageren. Niet vergeten op te slaan.
Heb je ervaring met andere maatregelen? Bekijk onze lijst en deel deze ervaring. Samen worden we wijzer.
|
Meer informatie
- Pieter van den Hoogenband Zwemstadion verwarmd door waterwinning Brabant Water (Aquathermie.nl, 19 juni 2021)
- Aquathermie configuraties (WarmingUP, 7 mei 2021)
- Aquathermie. Kansen voor een aardgasvrij Nederland (Unie van Waterschappen, december 2018)
- Portfolio Thermische energie uit afvalwater (STOWA, 13 november 2018)
- Nationaal potentieel van aquathermie (CE Delft, September 2018)
- Nieuw duurzaam schoolgebouw Merletcollege feestelijk geopend (LBP|SIGHT, 30 november 2017)