Het Leidsche Rijn College in Utrecht is aardgasvrij en gebruikt enkel zelf opgewekte energie. Ze levert geen stroom terug aan het net en belast het net dan ook niet. ‘s Zomers worden grote waterbuffers opgewarmd door de zon. Dit warme water wordt in de winter gebruikt om het pand te verwarmen.
Een zwembad als warmtebuffer
Rond het gebouw liggen drie grote waterbuffers; twee seizoensbuffers van zo’n 2.000 m3, bijna net zoveel water als in een olympisch zwembad.
‘s Zomers worden de buffers opgewarmd door de 300 zonnecollectoren op het dak en met het overschot aan energie van de 700 zonnepanelen. Het gebouw wordt ‘s zomers gekoeld door drie warmtepompen. Ook de restwarmte uit deze warmtepompen wordt gebruikt om het water in de seizoensbuffers op te warmen. In de winter wordt het warme water gebruikt om het gebouw te verwarmen.
De derde buffer doet dienst als peakshaver voor de opslag van overtollige koude van de warmtepompen. Op deze wijze kan de koude ‘s nachts, wanneer er geen overschot aan energie meer is, gebruikt worden om het gebouw ‘s zomers te koelen.
Led-lampen op sensoren
Er wordt niet alleen energie opgewekt en opgeslagen. Er wordt ook zuinig met energie omgegaan. Zo wordt door slimme sensoren in de LED verlichting zeker 20% van de totale energie bespaard. De sensoren zorgen ervoor dat ruimtes pas verlicht en/of verwarmd worden wanneer er iemand aanwezig is. Ook wordt de felheid van de lampen aan de hand van de sensoren afgestemd op de hoeveelheid natuurlijk licht.
Nog meer feiten
De school is gebouwd in 2007 en werd in 2021 gerenoveerd. Het gebouwencomplex is 17.408 m2 groot en heeft 4 bouwlagen. Er gaan 1.721 kinderen naar school. (Dit komt neer op 10,11 m2 per leerling). Het totale project van initiatief tot oplevering heeft circa 4 jaar geduurd. De realisatie is zo gedaan dat de lessen door konden blijven gaan op de locatie.
Meedoen? Dat kanSluit je aan bij het netwerk en doe mee met de gesprekken.
Nog geen partner? Bel snel naar 033 258 4337 of stuur een mail naar info@bouwstenen.nl. |
Image
|
Meer informatie
- Webinfo: Netcongestie
- Bericht: Sportcampus Leidsche Rijn aardgasvrij en energieneutraal met waterbuffers (Utrecht, 29 februari 2024)