Minister Wiebes (EZK) gaat onderzoeken of het energieverbruik van (maatschappelijke) bedrijven met het bevoegd gezag gedeeld kan worden; eventueel via een wetswijziging.
Dat schreef hij 8 november 2019 aan de Tweede Kamer. Er loopt al een rechtszaak tussen een netbeheerder en een omgevingsdienst om de adresgegevens te krijgen van bedrijven die onder de informatieplicht Wet milieubeheer vallen.
Stuk eenvoudiger
Een wet waarin ook de energiegevens van bedrijven gedeeld mogen worden zal het werk van gemeenten enorm vereenvoudigen. Dat geldt niet alleen voor het werk van handhavers, die dan op eenvoudige wijze over informatie kunnen beschikken om te beoordelen of een (maatschappelijke) onderneming onder de informatieplicht Wet milieubeheer valt. Het is ook handig voor het werk van gemeentelijke gebouwbeheerders, beleidsmedewerkers energie en subsidieverstrekkers. Daarmee kan beter op energie(kosten) gestuurd worden. Inzicht in het energieverbruik is nu onze achillishiel, aldus Marianne de Widt, Manager gemeentelijke overheid van de gemeente Arnhem.
Openbare gegevens
In de bijdrage van Bouwstenen aan de sectorale routekaarten wordt het openbaar maken van de energiegegevens voorgesteld als alternatief voor de informatieplicht Wet milieubeheer. Op 28 november 2019 praten we hierover met Roeland van der Zee, wethouder Arnhem, Albert Vermeü, beleidsdirecteur leefomgeving VNG, Meindert Smallenbroek, Directeur Energie en Omgeving van het ministerie van EZK en Marjolein Jansen, Raad van bestuur van het Kadaster. Ook komen we die dag met een evaluatie van de informatieplicht Wet milieubeheer.
Kom je ook?Zie hier het hoofdprogramma van de jaarbijeenkomst, de sessie over de informatieplicht en ons voorstel voor een alternatief.
En fijn als gemeenten en scholen (voor zover nog niet gedaan) meedoen met de enquete over o.a. de informatieplicht. |