Doel van de wetsvoorstellen is om meer energie te besparen en de uitstoot van CO2 te reduceren. De voorstellen zijn lastig te lezen; ze zijn niet concreet en de informatie staat in verschillende stukken. Dit lijkt er te gaan veranderen...
Meer verplichte maatregelen
Naast de reeds verplichte maatregelen voor energiebesparing, worden alle energiemaatregelen verplicht die een terugverdientijd van maximaal 5 jaar hebben. Maatregelen zoals het opwekken van hernieuwbare energie en het overstappen op een andere energiedrager, komen daarmee ook onder de plicht te vallen. De EML-lijst wordt in de Omgevingswet opgenomen. In de Omgevingsregeling staan ook de CO2-emissiefactoren, de aardgasequivalenten en de methode voor de berekening van de terugverdientijd.
Uitbreiding van de doelgroep
Door de doelgroep te baseren op het energiegebruik wordt deze groter. De regels gaan gelden voor alle bedrijven en maatschappelijke instellingen met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgasequivalent. Een aantal vergunningsplichtige milieubelastende activiteiten tellen mee, onduidelijk is welke. Daarnaast geldt de verplichting voor milieubelastende activiteiten met gebruik van installaties die vallen onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS).
Verscherpte onderzoeksplicht
Alle bedrijven en instellingen met een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgasequivalent, moeten vierjaarlijks een onderzoeksrapport aanleveren met daarin de te treffen maatregelen en een uitvoeringsplan. De overheid stelt hiervoor een onderzoeksformat beschikbaar. Dit moet leiden tot een verminderde regeldruk en minder administratieve lasten.
Geactualiseerde informatieplicht
Gegevens over het energiegebruik en de getroffen maatregelen ter verduurzaming van het energiegebruik hoeven jaarlijks nog maar op één moment te worden aangeleverd: namelijk op 1 december.
Vastgelegd in drie wetten
De aanpassingen, die zijn voorgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Economische zaken, worden later toegepast in de Omgevingswet. Daar worden ze opgenomen in het Bouwbesluit (formeel het Besluit bouwwerken leefomgeving) en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Doe meeLaat je stem horen, dat kan ook via Bouwstenen. Word nu partner. |
|
Lees reacties op voorstel
Internetconsultatie energiebesparing Bal
Internetconsultatie energiebesparingsplicht Bbl
Meer informatie
- Artikelen over de informatieplicht In Control 2019; bladzijde 10 tot en met 15
- Bijdrage routekaart maatschappelijk vastgoed - Bouwstenen, 2019