Stukje bij beetje wordt duidelijk wat de informatieplicht Wet milieubeheer van ons verlangt. Enerverend is het (nog) niet.
Althans niet voor Marianne de Widt, afdelingshoofd vastgoedmanagement bij de gemeente Arnhem. Ze ervaart de informatieplicht vooral als extra werk.
Geen aansluiting
Marianne kwam er in 2018, via Bouwstenen, achter dat de gemeente ‘iets’ met de informatieplicht moest: ‘Sindsdien staat het onderwerp steevast op de agenda.’ Ze is niet bepaald enthousiast. ‘Er worden vanuit het Rijk dingen opgelegd die niet goed aansluiten bij de wijze waarop gemeenten werken.’
Gewone aanpak
Tot voor kort hield Arnhem zich niet zo bezig met de erkende maatregelen. Marianne: ‘We dachten: investeringen die zich binnen vijf jaar terugverdienen zitten toch al in onze gewone aanpak. Bij nieuwe verlichting kies je automatisch voor LED, zonder daar een lijstje op na te slaan.’
Omgevingsdienst in actie
Eind 2018 begon de omgevingsdienst van Arnhem over een aantal panden vragen te stellen. Marianne: ‘Voor die panden zijn we nu bezig om de lijsten met maatregelen langs te lopen. Voor een parkeergarage is er inmiddels een adviesrapport gemaakt naar aanleiding van die controle.’
Veel onduidelijk
Het is niet altijd helder hoe de omgevingsdienst te werk zal gaan. Marianne: ‘In Januari 2019 hebben we ze gevraagd uitleg te komen geven. De lijsten met erkende maatregelen voor de informatieplicht waren toen nog niet gepubliceerd. Het bleef allemaal erg onduidelijk. Dat geldt ook voor de vraag of de gemeente EED (Europese Energie-Efficiency Richtlijn) plichtig is. EED plichtige organisaties hoeven pas op 5 december 2019 in plaats van 1 juli aan de informatieplicht te voldoen.
Laatste nieuws
Inmiddels weten we meer. De omgevingsdienst van Leiden heeft een mooie brief naar gemeenten gestuurd met antwoord op allerlei vragen. De lijsten met erkende maatregelen zijn inmiddels in de Staatscourant gepubliceerd. En op de website van RVO zijn overzichten te vinden waar diverse organisaties aan moeten voldoen. Ook de portal waarop de gegevens moeten worden ingevoerd is inmiddels beschikbaar (vanaf 19 maart 2019 hopelijk zonder bugs alsdus het Ministerie van EZK).
Gemeentehuis, school en sportaccommodatie
Op 7 maart 2019 voert de gemeente Arnhem samen met Facilicom een pilot uit bij het gemeentehuis en een sportaccommodatie. Op 12 maart vindt ook een pilot bij een school van het Carmelcollege plaats. De gemeente Arnhem, het Carmelcollege en Facilicom proberen daarmee ook anderen meer wegwijs te maken in de informatieplicht. Wordt vervolgd.
Meedoen? Deel ook uw tools en ervaring met betrekking tot de informatieplicht via onze LinkedIn groep, social media (zie links rechtsboven) of nieuws@bouwstenen.nl.
Volg de stappen van de gemeente Arnhem, het Carmelcollege en Facilicom via onze nieuwsbrief
En/of kom op 26 maart 2019 naar het Actualiteitencollege Informatieplicht Ook altijd leuk als u partner wordt en meedoet met één van onze (ontwikkelende) netwerken |
Meer informatie
- Ontwikkelwerk: Wegwijs in de Informatieplicht
- Informatie op de website van Bouwstenen
- Notitie informatieplicht Omgevingsdienst West Holland (27 februari 2019)
-
Maatregelen gepubliceerd in Staatscourant (5 maart 2019)