14 Zelfvoorzienende samenleving
Afgelopen decennia is de overheid direct en indirect de grote financier, organisator en eigenaar geweest van maatschappelijke voorzieningen en bijbehorend vastgoed. Maar de tijden zijn veranderd. De burger kan en wil meer zelfsturing. De overheid wil dat ook, maar dat is nog geen garantie voor succes. Hoever willen we hierin gaan? Geeft zelfsturing als criterium juist uitsluiting van bewoners die dat niet goed kunnen?
Dieper inzoomen hoe het werkt/kan werken
De tijd van mooie voorbeelden zijn we voorbij. Vanuit verschillende invalshoeken en in gesprek met diverse partijen willen we verder en dieper inzoomen op de vraag wat we willen met die zelfvoorzieningen, de grenzen en de systeemvereisten. Wat is onze eigen rol daarin: als medebewoner, als burger met toegang tot invloed op deze keuzes en als ondernemer of medewerker. Welke eisen stelt dit aan het systeem (de spelregels, de mensen en de organisatie).
Bijeenkomsten
Om het gesprek vorm te geven organiseren we in 2014 een serie bijeenkomsten. Deze zijn steeds op een donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur (met soep, salade en broodjes).
- 30 oktober; over bouwen en wonen
- 27 november; over gezond (samen)leven (met het oog op voorzieningen rond sport en ontspanning, welzijn, gezondheid en zorg).
- voorjaar 2015; over opvoeden en groter worden (met het oog op zeggenschap rond kindvoorzieningen).
Tijdens de bijeenkomsten gaan we niet uit van de bestaande praktijk en sectoren, maar kijken we opnieuw vanuit mens- en leefomgevingsperspectief naar de bedoeling en hoe dat in het gewone leven geregeld kan worden (ontwerpend, voorbij de huidige praktijk) en de eisen die dat stelt aan het systeem (de waarborgen, waar het knelt om de volgende stap te maken, hoe het anders kan).
Zie ook deze notitie met relevante vraagstukken en adaptief beleid.
Waar en met wie
De bijeenkomsten vinden plaats in Doe het zelf café de Rooie Cent in Amersfoort (Hooglandseweg zuid 34). Iedereen is welkom en we hopen op een mooie mix aan deelnemers.
Per bijeenkomst worden ook mensen met specifieke en/of inspirerende inbreng uitgenodigd. Zij zullen zorgen voor een inspirerende opwarmer voor het gesprek.
Organisatie
De bijeenkomsten worden georganiseerd door Movisie, Auke ten Hoeve (ex wethouder en specialist krimpvraagstukken) en Bouwstenen voor Sociaal (platform voor maatschappelijk vastgoed).
Kosten en aanmelding
- Partners van Bouwstenen - één kaart gratis
- Wijkondernemingen die op de kaart van wijkonderneming.nl staan - € 15,-
- Overige deelnemers - € 30,-
Reserveren verplicht. Betaling aan de kassa.
Zie hier het programma en de mogelijkheid voor reserveren voor:
- Donderdag 30 oktober 2014: Bouwen en wonen
- Donderdag 27 november 2014: Gezond leven
- Donderdag 12 februari 2015: opvoeden en groter worden
Meer informatie
- Joost van Alkemade, Movisie, 030 - 789 2021
- Auke ten Hoeve, oud-wethouder en expert krimpvraagstukken 06 - 4032 3123
- Ingrid de Moel, Bouwstenen, 06 - 5231 0845
Activiteiten tot nog toe
Het onderwerp staat sinds 2011 op de Agenda Maatschappelijk Vastgoed. In eerste instantie als 'Bewoners doen het zelf'. In 2012 kwam het accent op het ondernemerschap te liggen. En zo groeide het onderwerp mee met de ontwikkelingen in het veld en de beleidsambities van de overheid.
In de loop van de jaren is er veel werk verzet waarmee ontwikkelingen zijn ondersteund en aangejaagd. Zie hier een overzicht van de activeiten tot nog toe. De resultaten zijn o.a. te vinden op wijkonderneming.nl en de website van Bouwstenen, o.a. bij buurtcentra (ook wijkondernemingen). In 2013 is het onderwerp verbreed naar voorzieningen vanuit mens en leefomgevingsperspectief. Zie ook de Reisgids maatschappelijke voorzieningen.
Ter inspiratie
- Doe-het-zelf-zorg
- Een voetbalclub kan geen bejaardenhuis runnen
- Ouderparticipatiecreche
- Voorbeelden aanpak en beleid diverse gemeenten
- Voorbeelden maatschappelijke/gemeenschappelijke voorzieningen die door bewoners zelf zijn gerealiseerd of van overheid overgenomen
- 'Participatie is geen doel maar bijvangst, zegt Mark Rutte' (NRC, 3 juli 2014)
- Meer achtergrondinfo