LinkedInYouTubeTwitter

2310 'Aanbesteden, samen met de markt'

Op 3 oktober gaat het netwerk Onderhoudsmanagement in gesprek met de markt over aanbestedingen, in dit geval met Karim El-Guallai van BAM Bouw en techniek - FM Services. We treffen elkaar in Akoesticum in Ede, in de voormalige Frisokazerne naast het station.

Akoesticum 

AkoesticumDirecteur Anne ten Barge vertelt ons kort over de totstandkoming van de locatie, die onderdeel is van de ontwikkeling van een groot gebiedsontwikkelingsplan voor de voormalige kazerneterreinen. Vanaf de opening in januari 2015 heeft het zich ontwikkeld tot hét trainingscentrum voor muziek, dans en theater van Nederland. Gasten en bezoekers van gezelschappen uit Ede tot Australië oefenen, trainen, eten en overnachten er. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om input te halen over haar eigen situatie: Akoesticum huurt haar ruimtes in de Frisokazerne van de gemeente. Ze bedienen voor 70% de culturele sector en voor 30% andere. Ze krijgen een klein deel cultuursubsidie en hebben een ANBI-status. Nu wil of moet de gemeente de huur verhogen en lopen er gesprekken over welke huurregimes gaan passen in de toekomst en welke subsidies daarbij mogelijk zijn. Hoe gaat dat in andere gemeenten?

 

In gesprek met BAM

Daarna hebben we een open gesprek met Karim. Hij geeft aan hoe BAM bepaalde onderdelen in aanbestedingen bekijkt en op sommige punten meteen al beslist niet in te schrijven. Dat gaat van heel praktische kwesties (bijv: te weinig tijd om alles goed door te rekenen; teveel garantie-eisen, ongunstige wegingsfactor prijs-kwaliteit, waardoor niémand zich goed door kwaliteit kan onderscheiden) naar kwesties die meer met ambitie te maken hebben: BAM wil een lange termijn-partnerschap, wil niet alleen ‘handjes leveren’. 

 

We constateren samen dat het uitsluiten van belangenverstrengeling soms op gespannen voet lijkt te staan met de behoefte om een goede werkrelatie en vertrouwen op te bouwen. Een goede relatie moet je organiseren, concluderen we, ook na gunning.

 

Al pratende komen allerlei zaken aan bod, bijvoorbeeld hoe opdrachtgevers huiverig zijn om inzicht te geven in de cijfers van hun MJOP, terwijl BAM en collega’s over dezelfde kengetallen beschikken en het dus in grote lijnen best zelf kunnen invullen.

Onderling gesprek

We praten nog even verder zonder Karim. Duidelijk is dat BAM mikt op heel grote opdrachten en daarmee meestal niet zo geschikt is als partner voor kleine gemeenten. Ook zal niet elke organisatie klaar zijn of over willen naar een situatie waarin zoveel uit handen wordt gegeven. Het lijkt ons interessant om nog eens zo’n gesprek te hebben met een kleinere opdrachtnemer en te zien wat de verschillen zijn.

 

Andere onderwerpen die we willen oppakken zijn: het DMJOP, data&compliance, issues door netcongestie.

 

 

Wat volgt

We gaan met bovengenoemde onderwerpen aan de slag en we delen recente aanbestedingsstukken van Eindhoven.

 

En we zien iedereen graag op de maatschappelijk vastgoeddag op 14 december 2023. Je kunt je hier aanmelden.

Image
Aanmelden

Meer informatie

  • Aanbestedingsstukken van Eindhoven - Reeds gedeeld in het netwerk en ze zijn na aanvraag te verkrijgen als zip-file.