LinkedInYouTubeTwitter

1505 Verduurzamen met het dak

Op 22 mei 2015 vertellen Freddie Peters en Wil Weijers van My Public Roof over het dak.

 

Afbeeldingsresultaat voor verduurzamen hellende dakenFreddie geeft heel kort een aftrap over de verduurzaming van hellende daken. Wil over platte daken en groene daken. En daarna veel ruimte voor vragen.

 

Oplossingen op maat nodig

Bij het dak kan je dan denken aan isoleren om energie te besparen of minder te koelen. Bij alles wat je op het dak aanbrengt zijn de aansluitmogelijkheden van belang. Die bepalen of verduurzaming mogelijk is en bepalen ook een groot deel van de uitvoeringskosten. Om dit te kunnen beoordelen is praktische kennis nodig, bijvoorbeeld over de vraag wat te doen met koudebruggen, de naadafdichting en de dampremmende afwerking aan de binnenzijde van het dak. Op deze punten kan een flinke besparingen worden gerealiseerd die in veel standaard theoretische berekeningen niet direct te zien zijn, een PHPP berekening (komt uit de passiefhuis gedachte) is daar een uitzondering op.

 

Veel kennis zit bij uitvoerende partijen en fabrikanten maar de deling van deze kennis is vaak moeilijk omdat er gewoon conform een vastgesteld bestek gewerkt moet worden, vaak in onderaanneming van een hoofdaannemer. Dat werkt niet altijd goed.  Beter is het om kennis te delen en aan te besteden op basis van een programma van eisen, of gewenste resultaten in plaats van voorgeschreven oplossingen.

 

Energie-opwekking

Als de daken met randaansluitingen in goede staat zijn voor een langere periode, dus toekomst bestendig, is het een goed moment na te denken over opwekking van duurzame energie. Op daken gebied komen we al snel uit bij de PV panelen voor energie, zonnecollectoren voor warm water en de nog wat minder bekende PVT systemen.

 

Windenergie op daken is er al wel in beperkte mate maar het rendement is daar nog erg laag in.

 

De laatste ontwikkelingen van windmolens, gewoon op de grond zijn wel interessant om te benoemen. Zo zijn er inmiddels windmolens in de vorm van een boom, ontwikkeld in Frankrijk en de laatste ontwikkelingen zijn  windmolens zonder rotorbladen welke werken op turbulentie ofwel trilling frequentie die omgezet wordt in energie.

 

 

Het opslaan van de energie is nog veel over te doen, zelf een accu aanschaffen blijft nog een prijzige actie welke zich nog niet terug verdient als je alleen naar het financiële aspect kijkt.

 

Tesla is nu wel met een nieuwe accu gekomen waarvan de verwachtingen hoog zijn, deze komt waarschijnlijk dit najaar naar Europa.

 

Terugverdientijden

De meeste gestelde vraag is over terugverdientijden, hoe lang duurt het voordat ik mijn installatie heb terugverdient, of wel de portemonnee blijft in de basis toch nog even belangrijker dan de noodzaak tot een beter milieu.

 

PV panelen, de grote platen zoals we ze allemaal ondertussen kennen hebben momenteel een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar bij een gunstige oriëntatie op het zuiden met toepassing van de meest verkochte glas/kunststof panelen, na 12 jaar ongeveer zal de omvormer vervangen moeten worden wat weer een nieuwe investering is en met 25 jaar is ongeveer einde levensduur. De eerste paar jaar is het rendement van de meeste panelen goed en daarna loopt het bij de meeste panelen lineair af naar ca. 80% van de opbrengst waar ze mee beginnen.

 

De glas-glas panelen zoals momenteel ook verkrijgbaar zijn, zijn wat duurder maar hebben een minimale terugloop van rendement op de lange termijn en een levensduur van 40 jaar, ook bij deze panelen zal je de omvormer moeten vervangen na 12 jaar, maar dat kan dan ook als ze zo veel besparing blijven geven, de terugverdientijd zal hier ergens rond de 10 jaar uit komen, maar de totalcost of ownership is dus beduidend hoger.

 

Vaak vinden we de PV panelen zeker op pannendaken niet fraai, daarom zijn onder andere de dakpannenfabrikanten ook gekomen met modules in dakpanvorm of op een keramische dakpan geklikt, deze systemen zijn absoluut fraaier maar ook kostbaarder, hierbij moet je denken aan een terugverdientijd van ca. 14 jaar zonder dat je rekening houdt met de omvormer die rond die periode al weer vervangen moet worden.

 

Zonneboilers, voor warm water  of voor voorverwarming van het verwarmingswater worden ook toegepast, deze zijn er in veel soorten en maten, als grote panelen en als thermosfles spiralen om het maar even makkelijk te benoemen, gemiddelde terugverdientijd hiervan is ca. 12 jaar.

 

Dan hebben we nog de PVT systemen, hierbij wordt een combinatie gemaakt van opwekken van stroom en het verwarmen van water, voorbeeld systemen zijn er inmiddels met panelen welke interessant kunnen zijn voor maatschappelijk vastgoed, terugverdientijd ca. 14 jaar. Dit komt door de hoge aanschafprijs omdat er meer installatie technisch nodig is.

 

De luxe uitvoering met modules op dakpannen is er inmiddels ook, hierbij moet echter de gedachte van terugverdienen los gelaten worden en meer gedacht worden aan esthetica en comfort van laag temperatuur verwarmingen. Deze modules zijn minder interessant voor maatschappelijk vastgoed waar de middelen nu eenmaal voornamelijk beperkt zijn, prestige projecten daar gelaten.

 

De beste oplossing vraagt brede blik

Op het eind hebben we met elkaar nog een goed gesprek over de wijze waarop het dak gebruikt wordt. Er wordt veel ingezet op zonnecollectoren, vaak meer dan in de praktijk mogelijk is. Maar dat is niet altijd de beste oplossing. En vaak wordt er ook alleen naar het gebouw sec  gekeken en niet naar wat de stad nodig heeft, bijvoorbeeld het bergen van water bij hevige regen of het verbeteren van de luchtkwaliteit. Duurzaam is breder dan energiebesparing en vraagt een bredere benadering.

 

Freddie en Wil bedankt. Wordt vervolgd.